Site pictogram Astroblogs

Focus op: Messier 92 (voor de 2e golf)

Verdraaid, ik hoor steeds meer mensen over een tweede golf, meer ellende en een nieuwe lockdown. Maar beste mensen, ik ben nog niet klaar met de eerste lockdown! Dit voorjaar heb ik zoveel data geschoten dat ik nog even vooruit kan. Komeet Neowise zorgde voor extra vertraging in het nabewerken, want die kreeg natuurlijk voorrang. De komeet was actueel nieuws en vrijwel alle deepsky-objecten zullen ons hele leven niet merkbaar veranderen.

Vandaag heb ik Messier 92 (M92) van de plank getrokken, fotonen die ik 22 maart verzameld. Deze bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Hercules heeft de pech dat er nog een bolhoop in hetzelfde sterrenbeeld staat dat helderder en een stuk groter is. Deze grotere broer krijgt daarom veel meer aandacht. Maar niet hier en nu, ik ga z’n naam niet eens noemen 🙂

M92 is een prachtig object en vindbaar met iedere telescoop. Onder uitmuntende condities is de bolhoop zelfs met het blote oog te ontwaren. En dat met een afstand van 26.000 lichtjaar. Maar het gaat dan ook om een totale massa van 330.000 zonnen die ons toe stralen.
De sterren hebben een extreem laag metaal-gehalte (alle andere elementen zwaarder dan waterstof en helium). Daarmee wordt M92 de zeer hoge leeftijd toegedacht van 12 miljard jaar. Een beetje meer eerbied mogen we dus wel tonen.

Messier 92

Bolvormige sterrenhoop Messier 92

Foto is genomen met een tot -20°C gekoelde ATIK383L camera aan een 25cm Newton-telescoop in Valthe. Totale belichting is 80 minuten door LRGB-filters.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten