Site pictogram Astroblogs

Antares raket met ISS voorraden geëxplodeerd

Een onbemande Antares raket, met aan boord een Cygnus vrachtschip vol voorraden voor het internationale ruimtestation ISS en een aantal mini satellieten, is dinsdagavond Nederlandse tijd geëxplodeerd op het lanceerplatform van NASA’s Wallops-lanceerbasis in Virginia, enkele seconden na de lancering.
Bij de explosie is veel materiële schade aangericht, maar er zijn volgens NASA geen doden of gewonden gevallen. Het ging om de derde lancering van een Cygnus vrachtschip door het commerciële ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corp., tevens bouwer van de Antares-raket. De oorzaak van de explosie is nog onbekend. De ISS bemanning loopt overigens geen gevaar; er zijn voldoende voorraden aan boord.

Volgens de NASA had Cygnus geen noodzakelijke levensmiddelen voor de bemanning van het ISS aan boord. “De bemanning is niet in gevaar”, zei NASA-topmanager William Gerstenmaier op een persconferentie ruim drie uur na het ongeval. In het ISS zitten momenteel drie Russen, twee Amerikanen en een Duitser. Binnenkort staat er een Russische bevoorradingsmissie op het programma, in december een van een ander Amerikaans privaat ruimtevaartuig, Dragon.

Nieuwsblad
Astronieuws

Mobiele versie afsluiten