Site pictogram Astroblogs

De Aarde als woonomgeving en zware industrie naar de ruimte

Jeff Bezos, de CEO van Amazon, denkt aan een toekomst waar alle zware industrie verplaatst wordt naar de ruimte en de aarde enkel als woonomgeving dient met hier en daar wat lichte industrie. Bezos is niet de enige die de zware industrie van de aardbodem wil laten verdwijnen. Er zijn de laatste jaren meerdere asteroïdemijnbouwbedrijven opgericht, die strijden om contracten voor het winnen van kostbaar metaal uit de miljoenen gigantische ruimtegesteenten in ons zonnestelsel.

Luxemburg wordt het wereldwijde centrum van ruimtemijnbouw

Luxemburg ambieert om met behulp van hun Space Resources Initiative ’s werelds centrale punt voor de ruimtemijnbouw te worden, zo maakte de Luxemburgse overheid afgelopen februari bekend. Vrijdag kwam het land een stap dichterbij de realisatie van dit plan, met de aankondiging van de ontwikkeling van een nieuw alomvattend juridisch kader dat het mogelijk maakt om rechten voor ruimtemijnbouw te verkrijgen. De wet treedt naar verwachting in 2017 in werking.
De nieuwe wet van Luxemburg is vergelijkbaar met het SPACE (Spurring Private Aerospace Competitiveness and Entrepreneurship) akkoord van de Verenigde Staten. Dat kwam er vorig jaar doorheen met een intensieve lobby door het asteroïdemijnbouwbedrijf Planetary Resources. Maar in tegenstelling tot het SPACE akkoord, die burgers van de Verenigde Staten in staat stelt om ruimtelijke grondstoffen te winnen voor commercieel gebruik, zal de Luxemburgse wet ook van toepassing zijn op niet-Luxemburgers.

Heeft mijnbouw in de ruimte de toekomst? - Z TODAY

Van wie zijn delfstoffen in de ruimte?
Wat je vindt, mag je houden. Die regel geldt vanaf nu niet alleen op aarde maar ook in de ruimte. Het Amerikaanse Congres heeft een speciale ruimtewet aangenomen die het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk maakt mijnbouw te plegen op asteroïden. De delfstoffen die ze er vinden, mogen ze vanaf nu houden.
De ruimte is van iedereen. Als je een activiteit hebt die hulpbronnen uit een astroïde weet te halen dan mag je die bronnen in eigendom hebben. De astroïde of maan zelf zal geen eigendom zijn.
Er zijn vele voordelen aan ontginning van materialen als ijzer, platina of palladium uit asteroïden. Buiten dat de industrie triljoenen dollars waard kan worden, zal asteroïdemijnbouw misschien wel essentieel worden voor de toekomst van de mens in de ruimte. Als we oprecht koloniën willen gaan stichten op de maan of Mars, dan hebben we heel wat grondstoffen nodig. Dan is het ook nog eens kosteneffectiever (en milieuvriendelijker) om die te winnen uit een asteroïde dan uit de Aarde.

Heeft mijnbouw in de ruimte de toekomst? – Z TODAY
NASA’s OSIRIS-REx Asteroid Sample Return Mission
Jeff Bezos: we need to build industrial zones in space
Motherboard

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten