4 december 2022

Arie Nouwen

Yep, that’s me

Hallo lezer, ik ben Arie Nouwen, tot 23 april 2013 ook wel bekend als Adrianus V [1]Nieuwsgierig waar die naam vandaan komt? Ik heb ooit een tik voor pauzen gehad, met name paus Sylvester II die rond het jaar duizend baas van de katholieke kerk was vond ik interessant. We hebben … Lees verder. Ik ben sinds 2005 weblogger en breng op de Astroblogs nieuws uit de wereld van ruimtevaart en sterrenkunde met m’n persoonlijke visie daar op. In het dagelijks leven ben ik accounthouder in Delfshaven, deelgemeente van Rotterdam, met name op het terrein van jeugd. Ik woon in Dordrecht, met vrouw en kids. In Sterrenburg, yep what’s in a name. 🙂

[Update] Inmiddels ben ik geen accounthouder meer, maar afdelingssecretaris bij de directie Sport, Onderwijs en Cultuur van de gemeente Rotterdam. Er voor zorgen dat meer Rotterdammers gaan sporten, da’s mijn doel.

References

References
1 Nieuwsgierig waar die naam vandaan komt? Ik heb ooit een tik voor pauzen gehad, met name paus Sylvester II die rond het jaar duizend baas van de katholieke kerk was vond ik interessant. We hebben ooit één Nederlandse paus gehad, Adrianus VI. Geen idee meer waarom ik voor nummer V koos.

Comments

 1. Hallo Adrianus V, ik heb een vraag: is er een formule om de afstand naar een object in de lucht/ruimte te schatten? Bijv: een vliegtuig van 8 meter lang lijkt voor mij 8 centimeter, hoe ver is het dan?

  Alvast bedankt voor de moeite, Tanya

  • Mmmm, ik denk dat ik het als volgt zou doen. Stel je strekt je arm uit (lengte ongeveer 1 meter) en het vliegtuig dat een eind verderop in de lucht vliegt is tussen mijn vingers gemeten 8 cm. Ik hou maar even jouw getallen aan. Als je weet dat het vliegtuig in werkelijkheid 8 meter is, dan is de schaal dus 1:100, d.w.z. dat die 8 cm tussen je vingers in werkelijkheid 8 meter is, honderd keer zo groot. De afstand tot het vliegtuig is dan ook 100 keer verder weg dan die ene meter die je arm lang is. Dus is het vliegtuig 100 meter ver weg.

 2. O, dat klinkt geweldig, op deze manier kan ik dus van alles waarvan je de grootte kent, de afstand schatten. Hartelijk dank!

 3. Hoi Arie,
  Wat zijn de echte gevolgen van de komeet Ison op arde?

 4. Er zijn geen gevolgen voor de aarde, behalve dat we wellicht op het zuidelijk halfrond mooie lichtende nachtwolken te zien krijgen. Zie deze blog en dan met name het commentaar van expert Marco Langbroek: https://www.astroblogs.nl/2013/04/20/rond-12-januari-2014-kunnen-we-meteoren-verwachten-van-komeet-ison/

 5. Martin Schoenmaker zegt

  Hoi Arie, even op deze manier omdat ik geen andere opties zag. Je wordpress doet raar.

  Allereerst geeft de wordpress op de homepagina “You are banned”… Zelfs de google bot krijg dit als respons (zie het zoekresultaat bij het zoeken op “astroblogs”…)

  Ten tweede merk ik regelmatig dat de pagina rigoreus ‘gecached’ wordt. Dit betekent dat ik bij het openen van de pagina niet de laatste nieuwtjes zie. Ik moet dan altijd eerst de pagina nog eens refreshen voor ik de laatste versie zie.

  En nu ik dan toch ‘aan het zeuren’ ben 😉 Het formulier waar ik dit invoer toont twee checkboxes, die hetzelfde lijken… Bij het ‘bekijken’ van de broncode wordt de suggestie gewekt dat je met de Engelstalige checkbox vraagt een mailtje te ontvangen wanneer iemand een reactie toevoegt op deze pagina en dat je met de Nederlandstalige checkbox je abonneert op de blog in zijn geheel. Dat zou wel iets duidelijker geformuleerd kunnen worden 😉

  Met vriendelijke groet, Martin.

  • Mij overkwam het van de week zelf ook. Ik weet even niet waardoor dit komt, ik zal er naar kijken wat de reden is.

   • Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

    Het zit hem waarschijnlijk in een plugin met de naam WP-Ban… Ik vond dit interessante artikeltje: http://wordpress.org/support/topic/plugin-wp-super-cache-big-problem-with-wp-ban

    Mocht het zo zijn dat je ook WP-Super-Cache plugin gebruikt dan vermoed ik dat deze mijn ander genoemde probleem veroorzaakt. Hoe dan ook, deze plugins dienen waarschijnlijk geupdate te worden…

    Succes!

    • Martin, het klopt dat ik de plugin WP-Ban had. Vanmiddag na joiuw eerdere mail had ik al het vermoeden dat deze plugin de boosdoener was en daarom had ik ‘m toen al uitgeschakeld. Zou best extra spam op kunnen leveren, maar wellicht dat andere plugins daar weer iets in kunnen betekenen. En ja ik heb ook een cache plugin, maar dat is niet WP Supercache, maar Hypercache. Ik heb veel cache plugins gebruikt afgelopen jaren, zoals WP Supercache en W3 Total Cache, maar dat leverde telkens problemen op. Hypercache bleek het beste, maar als ik dan weer hoor dat soms pagina’s niet de laatste versie laten zien geeft zo’n plugin wel tijdwinst, maar schiet het niet op qua actuele informatie. Ook daarin moet ik kijken wat het beste werkt. Misschien dat helemaal geen cache plugin het beste is, maar dat maakt de site weer trager, zeker als we grote astroplaatjes hebben.

 6. Confirmed….i ben ook banned…en soms zie je niet de normale page, maar een ratjetoe met alleen maar text als lange rij onder elkaar. Ik kno toch “binnen” komen door een link rechtstreeks naar een artikel te nemen, inplaats van de homepage.

  Ik baalde wel want ik kon geen reden verzinnen om zo’n leuk ventje als ikke te bannen 🙂

 7. Arie, allereerst veel succes tijd en sterkte om de blog te herstellen. Ziet er niet evident uit. Ik laat effe weten dat ik de blog zie zo als hij was op 20 okt 16. Refreshen of herstarten werkt niet. Ik werk met een smartphone Samsung. Mail gerust voor details.
  Is wel gek eigenlijk, één van je laatste blogs ging over Schiaparelli. En één van je eerste blogs die ik hier kan zien toch ging over de Beagle. De vloek van Mars! 🙂

 8. Monique hier 🙂 Ik kan niet eens inloggen.
  FOUT: Ongeldige gebruikersnaam. Wachtwoord vergeten?

  • Olaf is als gebruiker overigens ‘omgezet’ en dat is gelukt. Ik kan het voor alle ‘oude’ gebruikers doen, maar dat gaat niet zo 123. Net zo handig is misschien opnieuw registreren en ik waardeer je vervolgens op tot auteur.

  • Ik kan idd ook niet inloggen maar plotseling, zie ik nu wel alles wat ik moet zien. Zie vorige post. De pagina refresh werkt terug. Was het Arie of Mars die ons beter gezind wordt?
   Groeten
   Erik

 9. Probeer het nu eens.

 10. Lukt niet, Arie. Ook bij wachtwoord vergeten krijg ik hetzelfde tekstje.
  Dus je kunt niet alle auteurs tegelijk overzetten door zoiets:
  INSERT INTO “astroNIEUW.Users” (USERNAME, PASSWORD, PRIVILIGE)
  (SELECT USERNAME, PASSWORD, PRIVILIGE FROM “astroOUD.Users”)
  deze query zou dan alle users uit de oude users tabel toevoegen aan de nieuwe users tabel.

  Nah, ik ga niet opnieuw registreren (nog niet) Ik zie wel wanneer ik weer meedoe 😛
  Btw, Hieronder bij reactie is nou ineens mijn naam en e-mail verdwenen 🙁

 11. Avatar foto Obelix zegt

  @Arie

  [ Retorisch : ] Je laat het thuisfront toch niet onbeheerd achter. 😉

  Groet, Paul

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Don’t worry, ik verdedig het front met hart en ziel 😉

   • Avatar foto Obelix zegt

    Hee Olaf,

    uiteraard heb ik volledig vertrouwen in jouw kunnen om de AB.nl te bestieren in de periode dat Arie van zijn welverdiende en wel gegunde vakantie geniet.

    Dat is dan ook niet wat in bedoel. 😉
    In bedoel dat ik het een beetje onverstandig vind om via dit kanaal aan te geven dat een van de redactieleden een poos op vakantie is. Ik weet wel dat jullie huisadressen niet vermeldt worden op de site, maar mensen van het inbrekersgilde hebben die informatie misschien al. 🙁
    Misschien een idee om voor een volgend jaar hierin een andere modus te vinden.

    Arie, vanaf deze plek een heel fijne vakantie toegewenst. Dat je alle goede astronomische kleuren mag doorlopen (Geel, oranje, rood, bruin. Maar niet de kleur van Zwarte Gaten). Goed blijven insmeren want Sol zendt ook Uv-licht uit. 🙂

    Groet, Paul

  • Nee wees gerust, de Astroblogs blijven beheerd worden, ook vanuit Italië.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Heb ik iets gemist? Emigratie naar Italië? Eindelijk audiëntie bij de Paus? Of gewoon op vakantie?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 12. Avatar foto Monique zegt

  Prettige vakantie Arie. Ga maar eens lekker genieten daar aan het Gardameer.
  Italië…het is alweer ruim 3 jaar geleden dat we de met familie, kennissen en vrienden naar Italië gingen. Mijn middelste zoon ging daar trouwen met zijn lief. Zij zal deze of volgende week zo’n beetje kunnen gaan bevallen van hun eerste kind.
  Baby on EmojiOne 3.1

 13. Hoi Arie,

  Zie dat jij een foto gebruikt van de eerste raket lancering van Bumper 8 op Cape Canaveral. Wil deze foto zelf ook graag gebruiken, weet jij of daar auteursrechten op rusten?

 14. Christa Scholten zegt

  Beste Arie Nouwen,

  Ik heb een interessant artikel gelezen over Copernicus welke u geschreven heeft.
  Ik zou de foto hiervan graag als hr-bestand willen gebruiken. Is dit mogelijk?

  Ik verneem graag van u.

  Groet, Christa Scholten

 15. Theo Ruppert zegt

  Beste Arie,
  Omdat ik elke dag jouw mooie artikelen op Astroblogs mag lezen, wil ik je graag als dank een kado sturen.
  Maar ik weet je adres niet.
  Wil je mij dat laten weten op mijn mail, dan stuur ik het je per post.
  Spannend, he ?
  Maar mooi ook !
  Theo

 16. Hoi Arie,
  Heb ik wat gemist op mijn mail?
  Of mail je me alsnog?
  Dan heb je het dinsdag met de post.
  Hartelijke groet,
  Theo

 17. Arie, ik kan niet een eerste reactie plaatsen bij je laatste art (jonge planeetvorming), er is geen reactieveld

 18. Beste Arie,
  In het kader van “breakthrough in multimessenger astrophysics”

  Het idee van twee min of meer gelijkwaardige polaire zonne hotspots noord en zuid in de lokale galaxy ruimte, laat me ondanks de persconferentie resultaten niet los.
  Het past namelijk goed in mijn duale Herbig Haro ( new physics black hole) theorie voorstel namelijk, dat onze zon net zoals veel andere sterren met twee Herbig Haro hotspots ( new physics zwarte gaten, als pressure cooker) is begonnen.
  Ik heb ook de indruk dat de wetenschappers ondanks de verzwakking van het signaal ( zie http) van Auger bij hogere voltages dan ( E> 100 EeV), t.o.v TA toch hard bezig is om nieuwe apparatuur te gaan gebruiken om een antwoord te vinden op de waargenomen correlatie tussen de twee door K. Kawata gevonden Hotspots ( zie plaatje Noord en Zuid (bij E>57 EeV).
  Een overzicht vind je op: http://sites.psu.edu/macros2016/wp-content/uploads/sites/37362/2015/12/160620_ToshihiroFujii_MACROS2016.pdf
  Ik ben dus op zoek naar meer gegevens van die werkgroep.
  Het lijkt mij geen zin te hebben K . Kawata als buitenstaander hiernaar te vragen, heb jij ideeen hoe dat aan te pakken?

 19. Hoi Leo,

  Zoals uit alle waarnemingen van een batterij telescopen blijkt kwam alle straling van deze ‘event’ uit één puntbron aan de hemel, de blazar TXS 0506 +056. Deze waarnemingen zullen je theorie van de duale Herbig Haro hotspots dus niet ondersteunen. Over het benaderen van die K.Kawata: ik neem aan dat zijn mailadres wel ergens via Google te achterhalen valt, als hij voor een universiteit werkt. Dan kan je ‘m toch mailen?

 20. Goed gedaan Arie ! 🙂

  [ We moeten geen schelpartij van onvolwassen individuen te laten staan. ]

  Groet, Paul

 21. Jetpack heeft de inlogpagina van je site vergrendeld.

  de pagina laad dus niet goed meer Arie…

 22. Martin Willemse zegt

  De constante van Hubble geeft aan dat een stelsel op een bepaalde afstand staat toen het licht werd uitgezonden, wat met verschillende middelen zoals de parallax van een ster die door het rondje om de zon uit verschillende hoeken werd op gemeten ten opzichte van verre objecten en door verschillende ster types die een specifiek karakter hebben en als een baken gebruikt kunnen worden door hun licht sterkte en door supernova’s in ander melkwegstelsels, wat dus betekend het licht wat we zien daadwerkelijk van deze afstand komt en als we nu naar de oerknal restanten kijken die op 13,7 miljard lichtjaar afstand staan, die we rond om kunnen waarnemen en er nog gesteld word dat het een afmeting van 300miljoen lichtjaar heeft, is er toch iets mis gegaan, omdat je niet opeens kan zeggen dat het licht van de restanten van dichtbij komen en door de snelheid van het verwijderen het zo lang geduurd heeft voor het licht ons bereikt heeft, nee volgens de constante van Hubble stond dat restant of wat het ook is op 13,7 miljardlichtjaar toen het zijn licht uit zond wat wij nu kunnen waarnemen, dus toen de restanten van de zogenaamde oerknal dat licht uitgezonden stonden wij op 13,7 miljard lichtjaar afstand en dat de oerknal restanten toen 300miljoen jaar oud waren en wij op 13,7 miljard lichtjaar afstand stonden en staan de restanten nu dus op een reële afstand van 27 miljardlichtjaar als het licht met de lichtsnelheid op ons af kwam, want dat moet wel, anders heeft dat licht er nog veel langer over gedaan en zou dan de restanten nu nog 20 maal verder staan als 27 miljard lichtjaar afstand. Hoe kan het dan nog dat het oerknal restanten zijn, of maak ik ergens een foutje.

 23. Goedemorgen Arie,
  Bij de blog over de York-vinding van Deuterium*-donkere materie kunnen helaas (nog) geen reacties worden geplaatst.
  Kan dat nog aangepast worden?

  Groet, Paul. 🙂

 24. Dick Mesland zegt

  Beste Arie,
  Sinds enige jaren volg ik Astroblogs met veel belangstelling. Ik was ooit (ESTEC 1983-1998) project wetenschapper voor biologische experimenten in de ruimte. De ontwikkelingen in de wetenschap van de kosmos vind ik buitengewoon boeiend. Zij roepen gedachten op, waarvan ik je er één zou willen voorleggen.

  Genoteerd 30-07-2020, naar aanleiding van het heelal dat uitdijt (dank zij de info van Arie Nouwen in Astroblogs). Als gevolg van dat feit lijkt het idee te zijn dat alles in het heelal verder van elkaar komt te liggen. Maar de objecten waarover het gaat zijn in het algemeen sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels. En die zijn op hun beurt weer min of meer verbonden door gigantische “slierten” van gas en veronderstelde donkere materie.

  Mijn gedachte is nu de volgende. Wat uitdijt in het heelal is de ruimte/tijd waarin materie en donkere materie ligt ingebed.
  Maar die ruimte bevindt zich ook binnen een atoom.
  Dus zou ook die atomaire ruimte uit moeten dijen.
  Als die gedachte klopt, betekent dat dat alle materie in gelijke mate als de ruimte/tijd wordt “opgeblazen”. Misschien is dit niet mogelijk vanwege de krachten die het atoom in evenwicht houden. Dat zou ik willen weten.

  Maar, als het theoretisch wel mogelijk zou zijn, dan moet de uitdijing van het heelal niet alleen worden vastgesteld aan de hand van de precieze lokaliteit van de objecten in het heelal (de stippen/knooppunten in het netwerk). Dan moet ook de grootte van de betreffende objecten worden bepaald t.o.v. hun afstand tot ons.
  Die verhouding zou gelijk moeten (of kunnen) blijven.

  Als dat zo zou zijn (ik denk dat die metingen gedaan kunnen worden met grote clusters van sterrenstelsels), dan gebeurt er eigenlijk niks!

  • De krachten die atomen binden, de EM-kracht en de sterke kernkracht, zijn sterker dan donkere energie (DE) of wat het dan ook is dat het heelal laat uitdijen. Zelfs zwaartekracht is sterker op niet al te grote afstanden, waardoor bijv. de melkweg en Andromeda niet door DE uiteengedreven worden.

   Als en zodra DE zo sterk wordt dat het atomen beinvloedt, is dat het einde van het heelal zoals wij dat kennen. Zie evt. de Big Rip. Of dit ooit zo gebeurt, is nog onbekend. Het hangt af van de precieze verhouding tussen de druk van DE en zijn energiedichtheid.

   Op dit moment speelt zoiets dus niet, maar als het zou spelen zouden atomen niet gewoon meegroeien maar alles zou uiteindelijk uiteengescheurd worden: de lokale groep, de melkweg, de zon, de aarde, cellen, en uiteindelijk ook atomen. Als het gebeurt, en dit is verre van zeker, duurt het nog miljarden jaren voor het zover is.

   Als jij gelijk hebt met het idee dat er wellicht niets verandert omdat atomen groter worden, even los van het verhaal hierboven, waarom zien we dan dat alle stelsels zich van ons af bewegen? Zouden we dan bijv. de melkweg en andere lokale structuren niet moeten zien groeien?

   • Dick Mesland zegt

    Dank voor de uitleg June.

    Om met je laatste opmerking te beginnen, ik ga ervan uit dat als afstand tussen de sterrenstelsels wordt begrepen de afstand tussen hun centra. De punten dus in het netwerk van sterrenstelsels. En inderdaad, we zouden hun omvang moeten zien toenemen. Zelfs al zou dit (nog) niet gebeuren op atoom niveau, zou ik verwachten dat de ruimte/tijd binnen de stelsels, dus tussen de sterren onderling, ook moet uitdijen. Of het gebeurt, of zelfs kan, weet ik niet, maar het zou interessant zijn om de afmetingen van de stelsels in de tijd te vergelijken met hun onderlinge afstand (van de centra).

  • Toevallig is er pas een artikel over verschenen in Astronomy: Does the space inside an atom expand with the universe?. Ik denk dat daarin jouw vraag wel aardig beantwoord wordt – in lijn ook met wat June zegt.

   • Dick Mesland zegt

    Dank voor de link! Blij verrast dat Hugh Cedric uit Beijing dezelfde gedachte formuleerde.
    Ik begrijp de uitleg. Er blijft iets merkwaardigs aan die waarnemingen. Kun je überhaubt in de tijdspanne die we hier voor onszelf hebben meten of sterrenstelsels in omvang toe- of afnemen (afgezien van samensmeltingen met andere)?

    • Los van de vraag of het mogelijk is in een mensenleven een sterrenstelsel in omvang te zien toe- of afnemen is de vraag of je kunt zien of die verandering in omvang te wijten is aan de expansie van het heelal. Een sterrenstelsel is niet scherp begrensd en door de eigen lokale dynamiek (gasdruk, zwaartekracht, magnetische velden, interacties met andere sterrenstelsels, etc…) is de omvang voortdurend aan het veranderen. Mochten sterrenkundigen dus ooit waarnemen dat een sterrenstelsels in 100 jaar tijd met 0,0000001% in omvang is toegenomen dan valt denk ik niet te achterhalen welk deel ervan komt door de donkere energie (géén deel als je de argumentatie van June en Astronomy volgt 😀 ).

 25. We spreken van lege ruimte, maar ruimte is nooit echt leeg. De ruimte zit namelijk tjokvol golffuncties en onzichtbare kwantumvelden.
  Als je iemand ‘aanraakt’, voel je niet zijn of haar atomen. Wat je voelt is de elektromagnetische kracht van je elektronen die zijn of haar elektronen afstoot. Datzelfde gebeurt bij voorwerpen. Technisch gesproken zit je nu niet op een stoel, maar zweef je er net boven.
  Resumerend: je lichaam is eigenlijk niets meer dan een misleidende verzameling lege ruimtes op een lege planeet in een leeg universum.
  Die dus toch uitdijt…of afstoot…?

 26. Martin Willemse zegt

  Ik heb wel eens opgevangen dat er hier in onze buurt geen objecten zijn die zich van ons verwijderen, zoals sterrenstelsels, die aan de constante van Hubble voldoen, maar ik heb toch een object gevonden wat aan deze constante voldoet en wel onze eigen Maan, die 2 cm per jaar zich van ons verwijderd en heb ik tevens berekend met welke afstand wij ons van de zon verwijderen en dat is een verbijsterende 10 meter per jaar en waarom is dat verbijsterend, dat is omdat het de ijstijden veroorzaakt en dat komt omdat 10 meter per jaar in 1 miljard jaar er voor zorgt dat we 10.000.000 kilometer verder van de Zon af komen te staan en we nu op 150.000.000 kilometer van de Zon af staan, dus zou die 10 meter significant veel uitmaken. dan is de ellipsvormige baan misschien wel van belang, maar het verwijderen van de Zon is dan wel de oorzaak van de ijstijden en lijkt het dat las we geen kernfusie maken, de mensheid een moeilijke tijd tegemoet gaat, maar met kernfusie we gezegend zijn met een afkoelende aarde, waardoor we meer kernfusie energie kunnen produceren zonder de Aarde te veel te verwarmen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.