21 februari 2024

Paul Bakker

Hoi. Ik ben Paul Bakker (1963).  Van kinds af aan ben ik geboeid door de sterren en het heelal. Toen ik 15 was kocht ik mijn eerste telescoop en niet lang daarna werd ik lid van de sterrenclub in Dordrecht waar ik (o.a.) Arie Nouwen en Jan Brandt leerde kennen. Na mijn schooltijd werd sterrenkunde een serieuze bezigheid. Ik ging studeren aan de universiteit in Leiden. In  1987 studeerde ik af en mag ik me astronoom noemen. Maar er volgde een carriere in de IT bij Nationale-Nederlanden en zo werd sterrenkunde weer een zuivere liefhebberij. Ik geniet van het fotograferen en waarnemen van de sterrenhemel en ik hou van de verstilde sfeer die het vallen van de avond/nacht met zich mee brengt.
Na ons gesetteld te hebben in Papendrecht (ik ben vader van twee fantastische  – inmiddels volwassen – dochters) bloeide de hobby op. Bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens werd ik ook bestuurlijk actief. Jarenlang heb ik dat met plezier gedaan. Maar ik vond het op een gegeven moment wel mooi geweest. Wat ik nog wel bijna jaarlijks doe is het organiseren van een Astrovacance in Zuid-Frankrijk. Met een kleine club mensen, al dan niet met partners (die gaan soms mee voor het gezellige vakantiedeel) gaan we dan een week lang naar een donkere omgeving in de hoop zoveel mogelijk heldere nachten goed te benutten.
Over donkere omgevingen gesproken: ik ben voor de helft eigenaar van een huisje in Hongarije. Het ligt nabij het dorp Kocsér in donker buitengebied. Een uitstekende plek om onze hobby uit te oefenen! Wil je daar meer over weten, kijk dan op www.vakantiehuis-oazis.nl.
Tijdens de corona-tijd veranderde er in mijn privé-situatie van alles. Zo verhuisde ik naar naar Valthe in Drenthe waar ik samen met Emmy woon. Het is niet de reden van mijn verhuizing, maar in Valthe zijn de hemelcondities wel veel beter dan in Papendrecht. Hier heb ik een blokhut met roll-off-roof en een 25cm Newton telescoop met een ccd-camera die er altijd op zit. Een andere belangrijke verandering is dat ik na 34 jaar dienstverband mijn baan bij NN heb opgezegd. Ik hou me bezig met klussen, wandelen in de natuur en leuke dingen die gerelateerd zijn aan sterrenkunde. Dit laatste doe ik onder de handelsnaam AstroFlex. Momenteel schrijf ik  een boek met het onderwerp: ‘Sterrenkijken met een (eenvoudige) verrekijker’.

Share

Speak Your Mind

*