3 december 2023

Vuurbollen

Credit afbeelding: Robert Mikaelyan

Boven Nederland en België worden regelmatig heldere meteoren of vuurbollen waargenomen. In de Astroblogs wordt daar verslag van gedaan. Hier een aantal van die Astroblogs, inclusief de geleverde reacties. De volgorde is chronologisch, bovenaan de meest recente.

Mmmm, voorzichtige conclusie – vertrouw nooit op statistieken – is dat vuurbollen een voorkeur hebben om zaterdag te verschijnen en daarna op dinsdag. [update, 20 februari 2011]: met de vandaag – een zondag – verschenen vuurbol schijnt de voorkeur om op zaterdag of dinsdag boven Nederland te verschijnen eindelijk afgelopen te zijn. :-).

Share

Comments

 1. Peter Bil zegt

  Ik ben geen expert. maar ik heb woensdagavond 03-08-2011 zo rond 23.55 uur een heel heldere en dikke meteoriet streep gezien die loodrecht boven Lelystad heel snel naar beneden kwam gezien. Het gebeurde zo rap dat het voorbij was voor ik er erg in had. Er was geen geluid en ik zou het geen vuurbal noemen, het was gewoon een heel dikke streep. Geen ielig streepje hoog in de lucht. Maar ik kon het niet goed volgen want ik was de honden uitlaten in Natuurpark Lelystad en bomen belemmerden het zicht om te volgen of de streep ophield of niet. Maar het was zo dik er helder dat zeker meer mensen het gezien moesten hebben, maar een zoektocht op het web heeft nog niets opgeleverd.

 2. Geboren in Franeker, was ik in mijn jeugd lid van de carnavalsvereniging "de Sterrekiekers". Een afgeleide naam die zijn oorsprong kende uit het befaamde Planetarium, dat door Eise Eisinga als amateur astronoom werd gebouwd in zijn woning tussen 1774 en 1781, en tot heden nog altijd perfect werkend met de premitieve middelen die toen voor hem beschikbaar waren. Het is nu nog voor U dagelijks te bezichtigen.

  Een bekende anekdote van Eise E. is de uitspraak die hij deed bij diverse waarnemingen bij de studie van het

  zonnestelsel aan het N-.Bolwerk te Franeker;

  " Of de hemel is gestegen,of de aarde is gedaald"

  Deze uitspraak wordt nog steeds schertsend gebruikt onder amateur astronomen.

  Maar goed,…. Inmiddels woon ik ruim 10 jaar in Oosterbeek en kijk daar regelmatig naar de sterrenhemel,

  voorzover die hier niet achter een voortdurend grijze bewolking is verscholen !.

  Zaterdagavond j.l.(3/09/-'11) was, al in het bijzonder, een heldere sterrenhemel te zien.

  Even voor 21.00 u kwam uit zuidelijke richting een vliegend lichtverschijnsel 'aangevlogen'.

  Met een geschatte koers van +/- 170* naar 350* , en een snelheid tussen 200 á 300 km/u, op een hoogte tussen de 500-en 1000 mtr,met een dimensie van een groot vliegtuig, vloog het 'ding' in noordelijke richting.

  Het model deed me denken aan een korte dikke sigaar met twee grote oren, dat volledig in een wit/geel licht was gehuld, met uitlopers aan de 'oren' tot lichtrood.

  Tot mijn verbazing produceerde het 'ding' absoluut geen geluid, ondanks de constante snelheid waarmee het voortbewoog.

  Bij waarneming van een eigenlijk geluid immers, zou dat op een motorisch aangedreven voortstuwing duiden, zoals bij elk type vliegtuig het geval is !

  Ik ben van mening dat het hier niet om een natuurlijk planetoïd verschijnsel gaat, omdat het model daarvoor te

  exact van formaat was en bleef.

  Echter: "Wat betreft het hier dan wel ", zo blijf ik mij afvragen !

  Heeft iemand dit verschijnsel op die route van 'het ding' boven Nederland ook waargenomen ?

  Ik hoor het graag, om deze ervaring in waarneming uit te wisselen.

  Met vriendelijke groet, Douwe L

 3. Hoi Douwe, bedankt voor je (uitvoerige) bericht. Leuk dat je in geboren bent in Franeker, toch een belangrijke plek in de vaderlandsche astronomische geschiedenis. Op de een of andere manier is je reactie niet in de zijbalk van de Astroblogs verschenen, dus ik vraag mij af of veel lezers je vraag over de vuurbol van zaterdag 3 september hebben gelezen en of meer mensen 'm hebben gezien.

 4. HOI Ik zag gisteravond boven Zoetermeer een enorme oranje vuurbol op grote hoogte een streep trekken van zo naar nw leek eerst op een in brand staande helicopter maar er was geen geluid, toch zagen we met z'n vieren een soort oranje vlammen aan de voorkant; het doofde langzaam uit en bleef als een soort kleine ster doorvliegen. Wie heeft dit ook gezien en weet wat het was? Vloog van horizon naar horizon dus echt geen vuurpijl!
  Was gedurende enkele minuten zichtbaar.

  groet

  Albert

 5. Wendy Blommers zegt

  Hallo,

  Mijn oom heeft op zaterdag een grote vallende ster gezien hij woond in Brabant in Heeswijk en mijn zusje die in Belgie woond in Overpelt ook. De zelfde waarschijnlijk, want ze zagen hem op de zelfde tijd. Ik kan alleen niets vinden op het net, of er z'n waarneming ook door anderen is waargenomen. Weten jullie hier misschien wat meer van? Het was dus op zaterdag 12 november 2011 rond de klok van 8 uur s'avonds.

  Ik zou het namelijk fijn vinden om te weten wat het is geweest.

  Groetjes, Wendy

 6. Tom Vogelsangs zegt

  Hallo,

  vanavond (wederom op een zaterdag) was er een grote vuurbol te zien aan de hemel boven Mierlo(Brabant).

  Hij voldeed aan dezelfde eigenschappen zoals Peter Bil(5 aug) en Douwe L(5 sept) deze al omschreven.

  Ik heb al heel veel vallende sterren gezien en ook al eens een komeet, maar dit was voor mij een compleet nieuw verschijnsel. Alsof er een brandend vliegtuig, met een hele grote snelheid, gestaag doorvliegt.

  Het was van horizon tot horizon zichtbaar en duurde zeker zo'n 15á 20 seconden.

  Hij verplaatste zich van Geldrop richting Helmond, parallel aan de spoorlijn Eindhoven- Helmond (West naar Oost).

  Volgens Omroep-Brabant word er gespeculeerd over de komeet Lovejoy, die op 14 december op 'slechts'140.000 km langs de zon vloog. Er werd verwacht dat hij de hitte niet zou overleven, maar dit deed hij wel. Op vrijdag 23 december zou deze komeet op het zuidelijk halfrond te zien zijn geweest.

  Ofdat dit hetzelfde is geweest is nog niet bekend.

  Volgens de NASA zou het gaan om een meteoriet die door de dampkring kwam.

  Ik denk dat als dit een meteoor was geweest hij, of allang was verbrand in de dampkring, of dat hij in meerdere stukken uit elkaar had moeten spatten.

  Graag hoor ik ofdat er meer mensen zijn die dit gezien hebben of er een mening over hebben.

  Ook vraag ik mij af of er een verband is waarom de zaterdag zo 'populair'schijnt te?

  Vanuit Brabant,

  Howdoe Tom

  • @Tom Vogelsangs,

   Hallo Tom,

   Vrolijke Kerst !

   Feest van het licht, dat we beiden eerder hebben aanschouwd.

   Jouw waarneming benaderd heel dicht het verschijnsel dat ik 3 September j.l. had.

   Jammer dat er daarna door media en 'schriftgeleerden' waarden aan worden toegekend die

   er eigenlijk niet toe doen in relatie tot het waargenomen object.

   Begrijpelijk dat men er altijd een verklaring aan wil toekennen, ook al kloppen de feiten soms nauwelijks.

   Mijn waarnemening heb ik in mijn eigen geheugen opgeslagen totdat ik er feitelijk meer verklaring aan kan geven, of die met anderen in realiteitszin- en onderbouwt kan delen.

   Met vriendelijke groet; Douwe L

 7. Tom, het blijkt te gaan om een deel van de Sojoez-raket, waarmee André Kuipers deze week naar het ISS is gebracht. Zie: https://www.astroblogs.nl/2011/12/24/vanavond-neer

 8. Hallo,

  Ik weet niet wanneer er wat wordt bijgewerkt, maar gisteravond (16-08-2012) om ongeveer 23.00 uur hebben mijn man en ik een fel lichtverschijnsel boven Rijssen gezien. Een grote felle bol, die recht op ons slaapkamerraam leek af te komen. Hij draaide en flikkerde. Toe hij over ons huis heen was werd de lichtsterkte minder, maar hij draaide nog steeds. Iemand anders iets waargenomen? Wij hebben nog nooit zoiets gezien.

 9. Patricia, bedankt voor je melding. Zijn er meer mensen die ‘m gezien hebben? Op het vuurbollen-forum van Yahoo (http://tech.groups.yahoo.com/group/vuurbol/) wordt er in ieder geval geen melding van gedaan.

 10. Afke Venema zegt

  Klopt het dat er gisteren 25-8-2013 tussen 21.00 en 21.30 een vallende ster te zien was?
  Zowel mijn dochter in Zeist als een collega in Breda vertelden dit. Het zou een grote geweest zijn.
  Of was dit wat anders?

  • Je bent de eerste die het meldt. Zijn er meer lezers die gisteravond iets aan de hemel hebben gezien? Zo ja, dan kunnen we er een apart blogje aan wijden. Bedankt voor de melding overigens, Afke.

   • Michiel vd V zegt

    Jawel, ik zag hem ook.. samen met anderen op de tennisbaan in bij Oisterwijk.
    weet niet hoe laat precies maar het zal eerder tegen 21:30u aan gezeten hebben als 21:00u
    Hij kwam uit de richting Tilburg en ging richting den bosch.
    en hij doofde groen uit..was idd een behoorlijke jongen.

 11. Afke, deze tweet zag ik langskomen, waarin een iets ander tijdstip wordt genoemd:

 12. jan de Graaff zegt

  Jan zag net 21.16 18-01-2014 een meteoriet met een helder geel witte streep. Heel groot. volgens Jan van Oost naar West.

 13. Jan, bedankt voor je melding. Zijn er meer mensen die ‘m gezien hebben?

 14. J. Vriend zegt

  Ik heb 30 augustus 2014 om 23:10 vier licht-oranje ei-vormige voorwerpen zien vliegen boven Haarlem. Ze gingen van zuid-west naar noord-oost en deden er van horizon tot horizon twee minuten over. Ze vlogen onder de lage dikke bewolking door. Eerst drie vlak bij elkaar en een minuut later nog één. Geluidloos. Ik heb er filmpjes van.

  • Enceladus zegt

   Kun je die filmpjes op YouTube zetten en dan de link hier plaatsen?
   Alvast bedankt.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • T. Verkerk zegt

   Ik heb dit indrect waargenomen. rond 23:10 – 23: 11 uur vanuit buitenwijk Delft. Ik zag, via m’n ramen, een oranjeachtige kleur en een schaduw in mijn tuin. Toen ik buiten was, was er niks meer te zien.
   Het was half bewolkt met heldere stukken aan de hemel.
   Gezien de kortstondigheid van het verschijnsel (en snelheid?) had ik al het idee dat het een heldere meteoor zou kunnen zijn. Grofweg (schatting) bewegend van Noord naar Zuid.

 15. mike fredriks zegt

  21 augustus 2014

  lichtbol,(meteoriet?) waargenomen boven gemeente zwartewaterland rond 22:00

  oranje bol met staart.
  ging van ongeveer zuidoost naar noordwest

 16. Gisteren hebben mijn vriendin en ik twee keer een soortgelijke vuurbol gezien boven Eindhoven (21.30uur). De eerste leek verticaal naar beneden te komen, de tweede (20min later) kwam juist van rechts naar links. Het was een fel rond witlicht met een staart wat goudkleurde in de avondlucht.

  Heeft iemand anders dit ook gezien? Zo ja, wat is het precies? Een goede foto hebben we helaas niet kunnnen maken.

  • Er zijn veel Perseïden te zien en afgelopen dagen was het maximum. Door de invloed van Jupiter was er ook kans op een verhoogd maximum en daar zal jij wel iets van hebben gezien. Kwamen de vuurbollen uit dezelfde richting?

 17. Gisterenavond net voor 22:00uur hebben ik rijdend naar het zuiden op de A2 een flinke lange vuurbol of iets dergelijks gezien. Je kon hem enkele seconden volgen en hij vloog van Noord naar Zuid (rechts van ons). Ik bevond mij toen nog iets boven Geldermalsen. Dit was echt iets anders dan een vallende ster, duidelijk groter object met langere periode zichtbaarheid. Het leek een groot object met vuurstaart (en loskomende fragmenten) die voor mijn gevoel wel ergens neergekomen moet zijn, maar dat blijft gissen.
  Gezien de duidelijke vertoning moeten veel mensen rijdend op de snelweg dit gezien hebben. Eigenlijk verbaast mij het beperkte aantal meldingen op internet hierover.

 18. S. van Nuenen zegt

  WoW! Ik heb net een meteoriet gezien! Vloog laag en snel voorbij! Rode vurige bol met kleine staart dat geel was! Prachtig!!! Dit MOETEN anderen ook hebben opgemerkt! Ik baal dat ik mijn gsm niet bij me had!!! Tilburg!!!! Ging richting het noorden!!’

 19. Bedankt voor de melding, Zijn er meer die `m gezien hebben?

 20. Ik heb net (15 minuten geleden) een enorme vuurbal met spierwit licht zien vallen van oost naar west (vanuit Overpelt, BE). De vuurbal was gevolgd door een dikke witte streep. Vroeg me af wat dit was en als nog iemand dit gezien heeft? Meteen naar buiten gegaan maar ik zag niets en ook geen geluid ofzo… alvast bedankt!

 21. Hoi Stephanie, bedankt voor je melding. Hoe lang duurde het verschijnsel ongeveer? En aan de andere lezers: zijn er meer mensen die ‘m gezien hebben?

 22. Ik had maandagavond iets na half 9 savonds
  Samen met mijn man een vallende ster / vuurbol gezien. Gewoon vanuit de tuin. Je zag ook echt een vuurbal. Nu weet ik zelf.niet of dit dan een grote vallende ster is of een meteoor? Ofzo?
  Hee bijzonder en mooi om te zien. Ik heb nog geen andere mensen gehoord die hem ook gezien hebben.
  Het was echt heel mooii en zo goed zichtbaar!

  • Hoi Esmee, bedankt voor je melding. Ik heb geen verdere meldingen binnengekregen.

  • Hoi Esmee, klopt ik heb het ook gezien vanuit mijn tuin in Zoetermeer! Was indedaad iets tussen een vallende stel en een oranje rood geel achtige vuurbal hij werd groter keek wel naarmate hij dichterbij kwam maar dat was waarschijnlijk omdat hij in een extreem ongelofelijke vaart naar beneden (naar rechts beneden voor mij) viel ! Ik heb daarna nog een paar minuten in stilte stokstijf gestaan zo bijzonder vond ik het 🙂 maar ik was dus alleen en kon het met niemand delen maar nu dus wel!! HAHAHA

 23. Niels de Weerd zegt

  Vanavond boven Echten(Dr) een prachtige vuur bol met staart over zien vliegen. En uiteindelijk zien doven!

 24. Bryan Wetser zegt

  Hier ook… richting zee… wonen zelf in almere flevoland.

 25. Kan wel kloppen, iets voor 19.00 uur was er eentje te zien boven Nederland.

 26. Bryan Wetser zegt

  Ter aanvullende info:
  Op 20 november 18.55

 27. Ik heb er zojuist een blog aan gewijd. Als jullie meer kenmerken hebben van de vuurbol (helderheid, richting, duur, nalichtend spoor, geluid,…) laat het dan weten. https://www.astroblogs.nl/2020/11/20/iets-voor-19-00-uur-vuurbol-waargenomen-boven-nederland/

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.