14 mei de eerste van de laatste shuttlelanceringen

Credit: NASA TV

Er zijn nog drie vluchten met een Space Shuttle te gaan. De eerste van die drie staat gepland voor een lancering op vrijdag 14 mei a.s. om 20.20 uur Nederlandse tijd: de Atlantis met missie STS-132, die twaalf dagen zal duren en die onder leiding van commandant Ken Ham onder andere de Russische Rassvet (“Dageraad”) module naar het internationale ruimtestation ISS zal brengen. Rassvet heet ook wel Mini Research Module 1 en het zit stampvol met apparatuur. De Atlantis-astronauten zullen ‘m bevestigen aan de Zarya-module van het ISS, het allereerste onderdeel van het station uit 1998. Op 22 april j.l. werd de Atlantis naar lanceerplatform 39A gereden op Kennedy Space Center en sindsdien wacht ‘ie op z’n allerlaatste ruimtevlucht. Daarna zijn de laatste twee vluchten voor de Discovery (29 juli 2010, STS-133) en Endeavour (ergens in november, STS-134). Bron: Cosmic Log.

Herschel ziet zware bevalling in RCW 120

De embryonale ster in RCW 120, onderaan de blauwe ‘geboortecocon’. Credit: ESA/PACS/SPIRE/HOBYS Consortia

Van de in mei 2009 gelanceerde infraroodsatelliet Herschel zijn de eerste wetenschappelijke resultaten bekendgemaakt. Eén daarvan is de gedetailleerde waarneming van een kraamkamer van een zware ’embryonale ster’ in de gaswolk RCW120, 4.200 lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Schorpioen. De ster die daar aan het ontstaan is telt zo’n 8 á 10 zonmassa’s op de weegschaal en met het omringende gas van nog eens 2.000 zonmassa’s kan die ster nóg groter worden. Officiëel mogen dergelijk zware sterren niet eens bestaan, d.w.z. dat de modellen van stervorming aangeven dat hun gasdruk zo groot zou moeten zijn dat die omringende wolken worden weggeblazen en dat zou verhinderen dat ze zwaarder worden. En toch kennen we in de Melkweg sterren tot wel 150 zonmassa’s, zoals de ster Eta Carinae. Op de één of andere manier zijn sterren bij hun ontstaan kennelijk in staat toch materie aan te trekken en tot monsterachtige proporties te groeien. Verder onderzoek aan de embryo in RCW 120 moet duidelijk maken hoe dat precies gaat. Bron: ESA.

Susskind over het Standaard Model

  1. Leonard Susskind is de beroemde Amerikaanse natuurkundige, medebedenker van de snaartheorie en auteur van o.a. het boek The Cosmic Landscape. 2. Het Standaard Model is de algemeen aanvaarde theorie uit de deeltjesfysica waarin de krachten en deeltjes die alle materie vormen, worden beschreven. Van Susskind heb ik eerder gewezen op een serie lezingen die hij gaf over de Algemene relativiteitstheorie. Nu een serie lezingen op de Stanford Universiteit van deze briljante geleerde over het Standaard Model, ruim anderhalf uur in deel 1:

De andere 2 lezingen (in totaal ruim 4 uren) kan je aanklikken á¬n het venster van aflevering 1. De lezingen werden januari dit jaar gegeven door Susskind, dus kakelvers. Bron: The Reference Frame.