22 juli 2024

Hoe klinkt pi?

Ik zag vandaag een stukje in NRC-Handelsblad staan over melodie

Share

Comments

  1. De integraal van -00 tot +00 over die functie is exact de wortel uit pi, dus niet ongeveer. In LaTex kan ik de formule beter uitschrijven, maar ik heb een hekel aan LaTex. (dat terwijl dit het formaat is om wiskundige formules te schrijven).

    groeten Rein

  2. OK, bedankt voor de reactie. Ik zal 't aanpassen.

  3. Olaf van Kooten zegt

    Wow! Beetje late reactie, maar ik vind dit dus fascinerend. Ik bedoel, als je een willekeurige reeks getallen op deze manier 'afspeelt' durf ik te wedden dat het lang niet zo mooi klinkt. Pi is gewoon een dusdanig 'volmaakt' getal dat het gewoon klinkt als een melodie zodra je het afspeelt. Trouwens: je hebt mensen die in kleuren denken. Zodra ze een woord horen, zien ze dat als kleuren in hun hoofd (weet even niet hoe je die 'aandoening' noemt). Als een dergelijk persoon bij toeval ook een wiskundig genie is, gebeurt er iets vreemds. Een persoon die exact aan deze omschrijving voldoet is jaren geleden eens bij Pauw & Witteman geweest (voor de Belgische bezoekers: een Nederlandse talkshow). En hij omschreef de kleur van Pi als "het mooiste wat ik ooit heb gezien". Dit alles klinkt misschien wat zweverig, maar ik geloof serieus dat Pi één van de meest volmaakte en harmonieuze dingen in het heelal is 🙂

Speak Your Mind

*