3 februari 2023

Star Trek, hoe het begon

Home Forums Astrocorner Star Trek, hoe het begon

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #111898
  Avatar fotoMonique
  Sleutelbeheerder

  Star Trek, hoe het begon.

  Elke fan van de originele Star Trek weet dat de show is gemaakt door Desilu – het grote productielogo is een bekend onderdeel van de aftiteling van de show, weergegeven boven het hoofd van de buitenaardse (pop) Balok. Wat maar weinig fans weten is dat Lucille Ball zelf, de helft van het titelteam van Desilu, de trekker overhaalde om de show te laten gebeuren – hoewel ze eerst dacht dat het om een USO-tour (United Service Organizations) ging.

  Desilu is een combinatie van de namen van Desi Arnaz en Lucille Ball, het komische team van man en vrouw. Ze vormden het productiebedrijf toen ze hun radioprogramma, My Favourite Husband, aan tv probeerden te verkopen. Het werd uiteindelijk I Love Lucy, een van de grootste shows aller tijden in de geschiedenis van dit medium, en de bron van het geld waarmee Desilu later Star Trek zou kunnen maken.

  Arnaz was een instinctieve zakenman zonder veel ervaring, maar hij was briljant. Hij wilde I Love Lucy filmen met meerdere camera’s, een enorme verandering ten opzichte van hoe tv destijds werd geproduceerd. De shows zouden live worden uitgezonden vanuit New York en in andere tijdzones zouden de uitzendingen in de bioscopen worden getoond – ze zouden letterlijk een aflevering op de tv-set filmen en het opnieuw uitzenden. Desi wilde dat zijn show in elke markt van hoge kwaliteit werd getoond, maar dit was duur. De CBS-netwerkdirecteur dacht dat de kosten verspillend waren, maar Arnaz overtuigde hen om Desilu de kosten te laten betalen – op voorwaarde dat het productiebedrijf de film zou bezitten, met de mogelijkheid om de show te herhalen. Het idee om herhalingen te doen was destijds onbekend, maar Arnaz had een vooruitziende blik. De deal was ongelooflijk winstgevend.

  Zo gezegd, zo gedaan. Desi maakte de zakelijke keuzes, Lucy de artistieke. Lucy zou de shows pitchen bij netwerken die Desilu vervolgens zouden gaan verkopen. Lang verhaal kort…het werd een succes.

  Maar er kwam een eind aan de goede tijden. Desi en Lucy gingen scheiden, maar bleven bij elkaar als zakenpartners tot 1962  totdat Lucy haar ex-man uitkocht. Ze was de krachtigste vrouw in Hollywood geworden en verdeelde haar tijd tussen het runnen van het bedrijf en de hoofdrol in The Lucy Show. Datzelfde jaar werd de grote show van Desilu, The Untouchables, geannuleerd. Twee nieuwe series hadden gefaald. De studio had alleen The Lucy Show in de uitzending en de enige andere inkomsten kwamen uit het verhuren van podia. Lucy beval haar team om nieuwe shows te maken en ze moesten uniek zijn.

  In 1964 kreeg ze twee concepten van twee mannen. Bruce Geller had een idee genaamd Mission: Impossible, een spionagebeurs beïnvloed door Topkapi. Het was een duur concept, maar een dat Lucy begreep. De andere man was Gene Roddenberry, die een show had met de naam Star Trek. Toen het eerste contract werd getekend, dacht Lucy dat het programma zou gaan over Hollywood-beroemdheden die naar het buitenland gaan om USO-shows  te spelen – ze had geen idee dat het concept meer UFO was dan USO.

  Tegen de tijd dat het pilotscript The Cage binnenkwam, raadden Lucy’s topmannen het haar af. De show was duur – zo duur dat ze duizenden dollars per aflevering zouden verliezen als ze het aan een studio verkochten (als ze het überhaupt al zouden verkopen). Het script van Roddenberry zat vol met vreemd jargon en miste het soort luchthartig escapisme dat eerder voor sciencefiction op tv was te zien was. Dit was een show die de scifi serieus nam en die dat ook van het publiek verwachtte. Ed Holly, uitvoerend directeur van Desilu zei tegen Lucy:’ Als we deze serie niet verkopen zijn we de sjaak en kunnen we de boel opdoeken en ons failliet verklaren.

  Ondanks dat zij niet echt van sciencefiction hielt, begreep Lucy dat Star Trek, als het werkte, groot kon zijn. Er was nog nooit zoiets op tv geweest. Als het aansloeg, zou het geld opleveren voor merchandising en herhalingen. Het was een gok, maar Desilu was ook een gok. Ze belde. In november 1964 begon de productie van de eerste Star Trek-pilot. Op 8 september 1966 werd de eerste aflevering van de show, The Man Trap, uitgezonden op NBC. En 47 jaar later gaat de franchise verder, in voor- en tegenspoed.

  Lucy’s gok heeft op de lange termijn z’n vruchten afgeworpen, maar het was niet snel genoeg voor Desilu. Ed Holly had gelijk en in 1967 – voordat Star Trek zelfs werd geannuleerd – werd Desilu verkocht aan Paramount.

  Bron:
  https://birthmoviesdeath.com/2013/09/08/how-lucille-ball-made-star-trek-happen
  https://en.wikipedia.org/wiki/United_Service_Organizations

  Trek Facts, The Klingon Civil War (Part 1)

  Truth OR Myth? The Roddenberry Myths

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.