15 juli 2024

De Astrovakantie in Grand Champ 2008

Zo kan je de zon bekijken

Zo kan je de zon bekijken

Op 27 september begon de Huygens Astrovacance en verzamelden we ons met 12 deelnemers in Zuid-Frankrijk, bij het vertrouwde Grand Champ om een week lang sterren te kijken en te fotograferen. Het weer kan de vakantie maken of breken, dus met spanning volgden we de voorspellingen. Die zagen er niet slecht uit! Alhoewel wel er soms wolken waren, hebben we vele heldere uren gehad en zijn we elke avond/nacht actief geweest. Als je de satellietbeelden van Frankrijk bekeek zaten we net in het ene hoekje waar het nog mooi weer was! Terwijl in Nederland de herfst in alle hevigheid losbarste hadden wij overdag ook heerlijk weer. Veel zon en geen spat regen gehad. De eerste nachten waren wel erg vochtig. Regelmatig werd de nachtelijke rust verstoord door het geluid van een föhn die beslagen lenzen schoon moest blazen. En de laatste nacht stak er een ware storm op. De wind loeide rondom het gebouw. Ook al was het kraakhelder, het fotograferen moesten we staken. Met zoveel wind, die erg vlagerig was, hielden ook de zware monteringen het beeld niet meer stil. Evenwel, we hebben gedurende de week kunnen genieten van genoeg goede uren en veel astrofoto’s kunnen maken. Op de verenigingsavonden zullen ze vast getoond gaan worden.

Een mooi gat in de bewolking

Een mooi gat in de bewolking

Over de verenigingsdobson, de kort geleden omgebouwde Meade-starfinder, ben ik trouwens erg enthousiast. Erg goed gebouwd, en wat een heerlijk makkelijk te bedienen apparaat is het geworden! En de optiek levert mooie beelden! Echt een aanwinst. Gastheer Philippe en gastvrouw Virginie zorgden zoals altijd voor een aangename ongedwongen ambiance. De avondmaaltijden bestonden uit typisch provenciaalse gerechten met veel knoflook, ui, en tomaat. Om niet te veel dubbelsterren te gaan zien bleven we bescheiden bij het gebruik van de wijn en rosé. Bij de rondgang van het kaasplankje en het serveren van het toetje was het al redelijk donker. Het lukte Philippe dan niet om iedereen aan tafel te houden; bij de fanatieke astrofotografen stond de eerste volgster ter controle van de opstelling van de montering al in beeld. Als de zon op was werd er dit jaar opvallend veel gewandeld. Vooral de mensen die niet al te veel nachtrust mistten waren vaak te voet op pad om van de mooie omgeving te genieten. Zonder er echt naar te kijken hebben we opvallend veel vallende sterren gezien. Elke keer weer een leuke verassing! Ook een leuke waarneming van Henk Prein was Sirius B, de begeleidende witte dwerg bij Sirius. Cees Aarnoutse kreeg een mysterieuze kaarsrechte lichtstreep in beeld. Een nalichtend spoor? Nee, het is waarschijnlijk de laserstraal waarmee professionele sterrenwacht Observatoire Haute Provence een kunstster projecteert voor hun adaptieve techniek! Verder krijgen we elke avond bezoek van de ISS die in het noorden overvliegt. Helaas is ook Grand Champ niet vrij van lichtvervuiling, maar het is toch aanzienlijk beter dan in onze omgeving: in de nanacht was het donker genoeg om het zodiakaal licht te zien. Najaar 2009 gaan we weer!

Share

Speak Your Mind

*