23 juli 2024

In de etalage: de S&T DVD-collectie en het SDSS-boek

Ik maak niet graag reclame voor boeken en DVD’s, tenzij ik er zelf geld aan kan verdienen – droom droom 😉 – maar voor de volgende twee dingen maak ik graag een uitzondering.

DVD-collectie van zeventig jaar Sky & Telescope

De Sky & Telescope DVD-collectie. Credit: Sky & Telescope

Ten eerste is onlangs een collectie van acht DVD’s verschenen met daarop zeventig complete jaargangen van het tijdschrift Sky & Telescope. De DVD’sd bevatten alle nummers in digitale vorm die werden gepubliceerd tussen november 1941 en december 2009. The Complete Sky & Telescope: Seven Decade Collection heet het verzamelwerk en het kost (introductrieprijs) $ 249,-. Later gaat de prijs omhoog naar $ 300,-, dus wees er snel bij. Zeven van de acht DVD’s bevatten de gescande jaargangen S&T, iedere DVD één decade. De achtste DVD bevat de index. Een uitgebreidde review van de DVD-set vind je in de bron, de Planetary Society. Als je ‘m online wilt bestellen moet je hier wezen.

De SDSS-survey: A Grand and Bold Thing

Voorkant van het boek “A grand and bold thing”. Credit: Ann Finkbeiner

Dan aandacht voor een boek. Een boek over de SDSS, de Sloan Digital Sky Survey. Een boek van wetenschapsjournalist Ann Finkbeiner over deze supergrootte database van sterrenstelsels, quasars en supernovae die tot stand is gekomen met de inzet van de 2,5 meter telescoop van het Apache Point Observatorium in Sunspot, New Mexico in de Verenigde Staten. Aan die telescoop zit een camera met CCD-sensoren ingebouwd, ieder met 2048 x 2048 pixels en die vormen bij elkaar een 120 megapixel-camera. Dat spulletje is nu al zo’n tien jaar bezig om de gehele hemel in kaart te brengen en dat heeft geleid tot een uitgebreidde database van 230 milljoen (!) objecten aan de hemel, inclusief foto’s en spectra van 930.000 sterrenstelsels, 120.000 quasars en 225.000 sterren [1]Voor de liefhebbers: hier is de laatste SDSS-datarelease nr. 7 te vinden, bijna 30 Terabyte aan gegevens. Niet alles downloaden hoor!. De SDSS vormt de basis voor zeer veel wetenschappelijk onderzoek en talloze Astroblogs hier verschenen vermelden het gebruik van de SDSS. De beroemde Galaxy Zoo bijvoorbeeld, welke geleid heeft tot de ontdekking van Hanny’s Voorwerp – om maar iets te noemen – draait op de database van de SDSS. Het boek beschrijft de geschiedenis van de SDSS, de wijze waarop men de data verzameld tot aan de ontdekkingen die men ermee gedaan heeft aan ons heelal. Een uitgebreidde review van het boek én een interview met de auteur vind je in de bron, Universe Today.

 

Voetnoten

Voetnoten
1 Voor de liefhebbers: hier is de laatste SDSS-datarelease nr. 7 te vinden, bijna 30 Terabyte aan gegevens. Niet alles downloaden hoor!
Share

Speak Your Mind

*