26 februari 2024

Kerstster!

Kerst-Jupi-ster 15 december 2010

OK, ik kan het gewoon niet laten…..en zeg nou zelf..er zijn toch…eh…lastiger verslavingen danwel verlokkingen om als nietig en nedrig mensch geen weerstand aan te kunnen mogen bieden?? Gisteravond zat ik dus als brave burgermans couch-potato op de bank achter de kwelbuis naar…nou ja…naar iets zeer aards starende mijn tijd te verdoen….en dan kijk je   zo nu en dan  ook even uit het raam om te kijken hoe het opbouwen van de kerstmarkt vordert,  welke dit weekend wordt gehouden o.a. pal voor mijn monumentale voordeur alhier in de “schattige dorpje aan de Oude Maas”…………..MAAR… hoewel de kerstmarkt nog in de bouwsteigers staat is één kerst-element dat al fier en fel  zijn partijtje aan het meeblazen is daar  hoog geplaatst aan de zuidelijke hemel.  OK, het is dan niet echt de ster van Bethlehem…maar die felle punt aan den zuidelijke avondhemel zou er erg leuk voor door kunnen gaan!! Kortom, zo met het blote oog aanschouwd is Jupiter al een feest voor het oog, laat staan als je er telescoop plus webcam op richt!! Snel mijn ‘kwelbuisbank-bezigheden” ingeruild voor een snelle “hit and run actie” aan de zuidelijke sterrenhemel. En ook nu waren de weergoden en vooral de weergoden die ” luchtonrust” in hun portefeuille hebben uw huisplaneetfotograaf weer eens zeer gunstig gezind….want…oh..oh..oh…wat stond “vriend Juup” toch lekker geduldig en bijkans bewegingsloos te poseren toen de webcam zijn noeste werk deed. Resultaat:….wederom een portret van Jupiter alsof ik er zelf even langs ben gevlogen in mijn “Space-Eend”…. wat een detailscherpte…..Hier wordt dezen mensch  zeer gelukkig van…..enne neem van mij maar aan dat  dit “kerstdiner  naar meer smaakt”!!!

 

Share

Comments

 1. Roy Jeuring zegt

  hoi.

  erg mooi plaatje hoor!!

  welk soort webcam gebruik je?

  ik heb ook een hele mooie opname van jupiter gemaakt, alleen weet niet hoe je er 1 plaatje van maakt.

  weet niet hoe registax werkt.

  zou iemand me dit uit kunnen leggen?

  of zou ik het filmpje naar iemand kunnen sturen en dat die gene er dan een mooi plaatje van maakt?

  alvast bedankt!.

  Roy Jeuring

 2. Nee Jan, geef nou maar toe, je hebt die foto gewoon gejat van de Hubblesite. 😉 We geraken trouwens wel langzaam maar zeker in de kerschtsfeer. Eerst had ik die astroblog over die hemelsche kerstbal en nou kom jij met die net zo hemelsche kerstster. Grappig.

 3. Hoi Roy,

  Mijn webcammetje is een doodgewone huis tuin en keuken webcam, een Philips ToU pro. Deze voor planeetfotografie veelgebruikte webcam is overigens helemaal NIET bedoeld voor deze toepassing. Eigenlijk bij toeval hebben de heren en dames amateur astronomen ontdekt dat dit goedkope webcammetje zeer geschikt was voor kei-goeie planeetopnames.

  Tegenwoordig zijn er ook vele speciaal voor astronomische doeleinden gefabriceerde webcams te koop……een stukkie duurder, een stukkie beter….ook al is zo'n ToU pro ook niet verkeerd natuurlijk.

  Ik weet trouwens niet of de ToU pro eigenlijk nog te koop is.

  Tja…..registax uitleggen?? Da's lastig..enne..eigenlijk ook niet echt nodig want op website van registax staat in feite al genoeg om in elk geval iets van een plaatje eruit gewurgd te krijgen. Het enige wat ik zeker weet is dat je een webcam moet gebruiken die AVI-filmpjes produceerd.

  Enne….als je met registax iets redelijks wil verkrijgen is een opname van een stuk of 900 frames wel handig…maar ik ken mensen die er soms filmpjes van een paar duizend frames door heen jassen voordat een enkel Jupiter-plaatje….maar da's dus niet perse nodig….mijn opname is er eentje uit een reeks van 850 frames.

  Laat ik je eerlijk zeggen dat ik registax ook niet helemaal snap….al die vele mogenlijkheden en instellingen gaan zeker boven mijn pet….Ik ben, na het lezen van heel veel internet-info hierover, ook zomaar wat gaan experimenteren en zolangzamerhand gaat enige duidelijkheid en stroomlijn ontstaan in mijn registaxwerkzaamheden.

  Ik kan het helaas effe niet duidelijker maken….begin gewoon ergens en laat je vooral niet teveel afschrikken door al die maffe digitale beeldbewerkings-kretologie!!

  en….NEE…geachte collega Adrianus….Die Hubble-guys komen hun plaatjes juist bij MIJ lenen!!!!

Speak Your Mind

*