24 mei 2024

Rara, wat is het oudste door mensen gemaakte object in de ruimte?

Het calibratiedoel in Curiosity met de Lincoln penny. Credit: NASA

Een mooie vraag voor kwissen over ruimtevaart: wat is het oudste door mensen gemaakte object in de ruimte? Nee, het is geen eind jaren vijftig gelanceerde satelliet, die jaren na dato nog rondjes om de aarde vliegt of die deel uit maakt van de geweldige hoeveelheid ruimtepuin die om de aarde cirkelt. Er is wel een stokoude satelliet, de in 1958 gelanceerde Vanguard-1, maar dat is het één-na oudste object in de ruimte. En het oudste? Dat is een Amerikaanse munt, een zogenaamde koperen Lincoln penny uit… 1909! 😯 In het op 26 november 2011 gelanceerde Mars Science Laboratory Curiosity, momenteel ergens onderweg tussen aarde en Mars, bevindt zich een zogenaamd calibratiedoel, een afbeelding met daarin geplakt die munt. De wetenschappers gebruiken die munt en de rest van dat doel om de camera’s aan boord van Cursiosity te calibreren, te ijken. Zo, weer wat geleerd. 🙂 Bron: Aardvarchaeology.

Share

Comments

  1. Haha prachtig toch die Amerikanen! En wat zijn ze toch chauvinistisch. NASA had dit uiteraard anders op kunnen lossen, maar de stars and stripes vlag was te groot.

    Mooi verhaal, bedankt!

  2. Robert, het is niet zo heel vreemd dat de Amerikanen dat muntje hebben gebruikt hoor. In de archeologie wordt het al heel lang gebruikt op foto's als schaaleenheid.

  3. Weet je dat zeker? Ik dacht dat Kuipers een ketting draagt met de trouwring van zijn overgrootmoeder, met een saffiertje erin dat al sinds 1891 in het bezit van de familie is. Ik zal het nog even opzoeken, als ik tijd heb.

    Nee serieus, grappig dat verschil tussen "oudste in ruimte" en "langste in ruimte". Ik schrok toen ik onderaan dikgedrukt 1909 zag staan. Leuke kwisvraag dus wel!

Speak Your Mind

*