30 mei 2024

Over massagevende Higgs bosonen en woorden die tegen elkaar knallen

Ik kom net terug van een lange en enerverende Deelraadsvergadering in Delfshaven over het welzijnswerk aldaar, dus veel tijd/zin/energie heb ik niet voor lange en net zo enerverende Astroblogs. Maar eentje over twee boeiende video’s kan er nog wel af. In de video hieronder deel II van het Higgs boson, waarin via een animatie door Minute Physics op ludieke en leerzame wijze wordt verteld hoe het Higgs boson massa geeft aan een deel van de elementaire deeltjes. Vorige week hadden jullie deel I al gezien, deel III is in aantocht. En onderaan een bijzondere video, waarin getoond wordt wat er gebeurt als je geen protonen in een deeltjesversneller tegen elkaar knalt, maar woorden en zinnen. Erg uniek gemaakt!

Wordcollider:

wordcollider from Moritz Heller on Vimeo.

Bron: Cosmic Variance over Higgs + It’s OK to be Smart over de wordcollider.

Share

Comments

  1. Jos Haring zegt

    Hoi Arie,
    Voor Android is er nu degratis LHSee app – en misschien ook nog wel voor iLoserPhone 😉
    De app claimt dat-ie live events naar je mobiel kan streamen en biedt allerlei interessante achtergrondinformatie over de LHC.

  2. Ik las even “deeltjesraadvergadering”, dat kwam door de titel ha ha

  3. De versie van MinutePhysics is heel goed, maar te uitgebreid voor de leek om een snel idee te krijgen van wat Higgs Boson eigenlijk is. Deze video geeft de essentie op een eenvoudigere manier weer: https://vimeo.com/45582877

  4. Jacob, bedankt voor de link. Leuke video, eenvoudig maar ook leerzaam.

Speak Your Mind

*