18 april 2024

Rosetta is eindelijk aangekomen bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

De activiteit van de komeet op 2 augustus 2014.

De activiteit van de komeet op 2 augustus 2014.

Jawel, de vlag kan uit! De Rosetta-ruimtesonde is na een langdurige reis eindelijk gearriveerd bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dit alles zal een nieuw hoofdstuk inluiden van de verkenning van het zonnestelsel. Zowel de komeet als de ruimtesonde bevinden zich momenteel op zo’n 405 miljoen kilometer afstand vanaf de aarde. De komeet beweegt met een snelheid van 55.000 km/u in een elliptische omloopbaan rondom de zon. Deze baan brengt de komeet voorbij Jupiter op het verste punt, en ergens tussen de aarde en Mars op het dichtstbijzijnde punt.

Kometen worden gezien als primitieve bouwstenen van het zonnestelsel en hebben mogelijk onze planeet ingezaaid met water en wellicht zelfs met de bouwstenen van het leven. Helaas zijn heel wat grote vragen betreffende kometen nog onbeantwoord en het is de bedoeling dat Rosetta daar verandering in zal brengen.

Met de aankomst van Rosetta

Share

Comments

 1. Wat ik mij eigenlijk afvraag is in hoeverre de baan van 67P/Churyumov-Gerasimenko gewijzigd word
  door de aanwezigheid van Rosetta, vooral als deze in het zwaartekrachtsveld van deze komeet zit
  en de lander Philae er op geland is.
  Zal volgens mij toch iets moeten uitmaken, of heb ik het mis?

 2. Kijk, dat is nog eens leuk thuiskomen van vakantie, lezen over de geslaagde aankomst van Rosetta bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Olaf, bedankt voor al die dagelijkse blogs die je afgelopen twee weken hebt geschreven, zodat iedereen continue op de hoogte bleef van het astronomische nieuws. Super! En uiteraard ook de andere auteurs bedankt voor hun bijdrage!

  • Welkom terug Arie 🙂 Was het ook zo warm daar op je vakantieadres?

   • Monique, dank je. Temperatuur was prima hoor, gemiddeld zo rond 25 graden iedere dag. We zaten ergens in de Vendee.

    • Olaf van Kooten zegt

     Wat betreft het weer afgelopen week: zowel mijn geboortedorp, als thuisdorp, als stad waar ik het grootste deel van mijn tijd verblijf [Werkendam, Sleeuwijk en Gorinchem] waren onderwater gelopen.

     Hier in Sleeuwijk was de Bijtelskil (normaal 2 meter breed) zo’n 15 meter breed en was in het Esdoornpark een meertje ontstaan van ruim 50 bij 50 meter en een maximale diepte van bijna een halve meter (!). Heeft zo’n 2 dagen gefungeerd als openlucht-zwembad, daarna liep-ie snel leeg. Toch jammer, ik had dat meertje wel willen houden 😛

     Een paar kilometer verderop, in mijn geboortedorp Werkendam (SGP-bolwerk en biblebelt-gristelijk gefundeerd) was het nog erger. Doorgaande wegen waren onbegaanbaar, de plaatselijke Albert Heijn was deels ingestort en 28 juli 2014 is plaatselijk bekend geworden als “de tweede zondvloed”. Nou dan weet je het al. Ook in de nabijgelegen kernen Nieuwendijk, Schelluinen, Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam was het goed “aan”. Pff, wat een dag joh.

  • Olaf van Kooten zegt

   Geen dank Arie, ik zie dat als vice-opperhoofd (als ik zo vrij mag zijn 😉 ) uiteraard als m’n taak 😀

Speak Your Mind

*