23 april 2024

Wat valt er aan de sterrenhemel te zien in maart 2015?

hemel
De derde maand van het nieuwe jaar wordt in de volksmond ook wel ‘lentemaand’, ‘buienmaand’ of ‘guldenmaand’ genoemd en werd genoemd naar de Romeinse god Mars, de god van de oorlog. In dit uitgebreid hemeljournaal wordt een overzicht gegeven van wat er zoal aan de sterrenhemel te zien is in maart 2015.

De Maan en de planeten

Venus, Mars en de Maan, 21 februari j.l. door Paul Bakker gefotografeerd

Venus, Mars en de Maan, 21 februari j.l. door Paul Bakker gefotografeerd

In maart 2015 komt de kleine planeet Mercurius korte tijd voor de Zon op waardoor deze niet waarneembaar is. Mercurius staat van alle planeten het dichtst bij de Zon en is net als de Aarde en de planeten Venus en Mars een terrestrische planeet met een vast oppervlak. De tweede planeet uit ons zonnestelsel, Venus, is in maart 2015 in het westen goed te zien als een mooie ‘avondster’. Vanaf 12 maart gaat de heldere planeet Venus meer dan drie uur na de Zon onder waardoor dit het ideale moment is om Venus waar te nemen met een telescoop. Mars, die ook wel de ‘oranje’ of ‘rode’ planeet wordt genoemd omwille van zijn kleur, nadert in maart 2015 de Zon en gaat de tweede helft van maart ongeveer twee uur na de Zon onder. De grootste planeet uit ons zonnestelsel, Jupiter, is in maart 2015 ’s avonds en tot de vroege uurtjes goed zichtbaar in het sterrenbeeld Kreeft (Cancer). Jupiter heeft op dat moment een schijnbare helderheid van magnitude -2 waardoor deze goed zichtbaar is doorheen een telescoop. Op zaterdag 14 maart 2015 bevinden alle vier de Galile

Share

Speak Your Mind

*