25 juli 2024

20 exo-planetenstelsels zijn uitverkoren om namen te ontvangen

Marked in this Milky Way panorama are the 20 ExoWorlds that are available for naming proposals. Credit: IAU

De NameExoWorlds-wedstrijd, georganiseerd door de IAU en Zooniverse, is z’n volgende stadium ingegaan. De 20 populairste ExoWorlds zijn nu beschikbaar gesteld om namen te ontvangen, die kunnen worden ingediend door geregistreerde organisaties. Voorheen hadden exoplaneten alleen saaie catalogusnamen, maar de internationale astronomische unie (IAU) wil daar verandering in brengen en exoplaneten (en hun moedersterren) eigennamen geven.

De eerste reeks van 20 ExoWorlds (sterren met één of meer exoplaneten) die namen zullen krijgen bevat veel bekende exoplaneten, zoals de allereerste die ooit is gevonden bij een hoofdreeksster (51 Pegasi b), de grote planeet bij de heldere ster Fomalhaut én het vijftallige planetenstelsel van 55 Cancri. In totaal kunnen 15 sterren en in totaal 32 planeten een naam ontvangen. Wacht even, het ging toch om 20 planetenstelsels? Klopt, maar vijf ervan hebben al een eigennaam 😉 De lijst met ExoWorlds kan hier gevonden worden, meer uitleg over de sterren en planeten in kwestie kun je hier vinden en hier kun je, ten slotte, een naam insturen – maar alleen als je vantevoren geregistreerd bent als vereniging of organisatie (en dat kan hier). De resultaten worden bekend gemaakt tijdens een conferentie in begin augustus. Bron: International Astronomical Union.

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Waarom doen wij eigenlijk niet mee? We zouden als AstroBlogs wellicht als “vereniging of organisatie” aangeduid kunnen worden? 😀

  • Olaf van Kooten zegt

   Oh haha wist ik niet 😛 – hebben we er ook in de praktijk iets mee gedaan?

   • Ik had Astroblogs ingeschreven juist met dit als doel, om mee te doen met deze naamwedstrijd. Idee kwam van Gert. Ik heb ons ingeschreven en dat lukte. Maar vervolgens kreeg ik te lezen “Your organisation’s category is not eligible for the NameExoWorlds contest, check the FAQ for details.”. Dat staat hier te lezen: https://directory.iau.org/directory/612 Tsja, dat schiet dus ook niet op. 🙁

 2. Ik heb zojuist contact opgenomen met de IAU, om ze te verzoeken dit te corrigeren, zodat we toch mee kunnen doen aan deze wedstrijd.

  • En hebben de Auteurs van ons Astroblogs dan ook al namen In Petto ?
   Of zitten het ‘verenigingsbestuur’ misschien te wachten op inbreng van de lezers / reactanten / leden . 😉

   Groet, Paul

   • Olaf van Kooten zegt

    Wat mij betreft zijn de lezers net zo goed onderdeel van AstroBlogs als de auteurs! Dus iedere inbreng is welkom 😉

Speak Your Mind

*