25 september 2023

Ewine van Dishoeck lezing 18 oktober 2018 te Leiden

Publiekslezing Ewine van Dishoeck 18 Oktober te Leiden.

Het is laat, net effe iets voor twaalven en ik ben moe….maarre…wel de “moe en zeer voldaan-variant” van moe. Ben net terug van een werkelijk uitnemend aangenaam avondje Leiden. In de grote collegezaal van de universiteit van Leiden hebben wij, Paul et moi, het grote genoegen mogen beleven om professor Ewine van Dishoeck in aktie te zien…enne..jemig de pemig…wat een geweldige dame is me dat, zeg.  Winnares van de KAVLI-prijs, zeg maar de Nobelprijs van de Sterrenkunde en tevens ook nog eens de huidige president van de Internationale Astronomische Unie, een kei in haar vak en ook nog eens supernova van aanstekelijk enthousiasme als het gaat om het vertellen over dat vak waar zij een kei in is. Na een een avondje sterrenkunde met Ewine van Dishoeck kom je met meer energie de zaal uit dan waarmee je de zaal in was geslopen!!

Enne…..als U, waarde astroblogslezeressen en lezers, de foto linksboven in ogenschouw neemt dan ziet U wel dat wij echt de beste plaatsen hadden van heel de collegezaal, de collegezaal overigens waar Paul lang geleden ook nog braaf heeft mogen/moeten zitten voor zijn sterrenkunde-studie!

Tijdens de lezing liep er ook een hele leuke charmante fotografe (ik ben haar naam even kwijt)  rond en omdat wij zeg maar…eerste rang zaten..zijn wij, als astronomisch achtergrondkoortje,  ook heel vaak per ongeluk met de enige echte ster van de avond op de kiek gezet…enne…Paul heeft met al zijn charmes op volle toeren het voor mekaar gekregen dat hij met zijn smartfoon één foto mocht maken van zo’n “statiefoto” op het beeldscherm van de dikke camera van die fotografe als aandenken voor thuis en voor op Astroblogs.

Uw Nedrig schrijver dezes had voor deze avond ook al een tijdje “een snood plan” in gedachten en wel iets wat hij echt nog nooit heeft gedaan..en dat is voor het eerst in zijn woeste leventje op….handtekeningen -jacht te gaan!! Ziet U, zo ,meen ik mij te herinneren een jaar of twee geleden of zo,  ben ik met het lokale sterrenkluppie ooit eens op excursie naar de (oude) Leidse sterrenwacht geweest.  Tijdens de uitgebreide rondleiding werd opeens mijn aandacht getrokkken door een grote tot de nok toe gevulde oud papiercontainer,  klaar om afgevoerd te worden. Deze container bleek helemaal vol te zitten met oude(re) jaargangen van het vaktijdschrift The Astrophysical Journal!

Nu vind ik als iemand met een zware grafische achtergrond (vijfde generatie van mijn familie) het altijd eigenlijk wel een soort van doodzonde om boeken en tijdschriften in de oud papierbak te mikken danwel te zien liggen….maar ja…ik weet ook wel dat je gewoonweg niet alles kunt bewaren en al deze Astrophysical journals zijn natuurlijk ook allemaal gedigitaliseerd en dus als het gaat om de inhoud dan kan je dat zo op het internet vinden….en dus eigenlijk niet echt iets bijzonders..tot ik op die bladen ergens op rechterbovenhoek een naam gekrabbeld zag…..krijg nou de hik..daar staat “Ewine”!! Ofwel hier stond  een hele bak vol met Astrophysical Journals waar Ewine van Dishoeck persoonlijk op geabonneerd was. Toen ben ik toch maar effe zo vrij geweest om de vriendelijke rondleider te vragen of ik wellicht één zo’n blad uit die bak mocht halen als “leuk en bijzonder astronomische hebbedingetje”..enne..dat was…oh joy oh joy…ok!!

Twee jaar later, deze avond dus, heb ik diezelfde Astrophysical Journal,  meegesleept naar Leiden in de fijn puberele hoop en verlangen om dit gedrukte astronomische kleinood nog een stukkie bijzonderder te maken middels een handtekening van…Ewine van Dishoeck…..EN…dat is gelukt!!!…OH JOEPIE!!!! Toen ik het blad  (jaargang 2002) tevoorschijn haalde herkende ze het meteen en het was voor haar ook nog eens momentje van blije nostalgische herkenning en voor mij..ach…. een blij astronomisch levensmomentje om nooit meer te vergeten!!

Natuurlijk was de inhoud van deze publiekslezing afgesteld op de gemiddelde leek en was er voor een, op deze desbetreffende materie…ASTROCHEMIE…,  gedegen,  ingelezene zoals Paul et moi in feite  weinig echt  “nieuws onder astronomische zon”, maar ach…..door de hele entourage was het belevingsgenoegen er deze gedenkwaardige avond er bepaaldelijk niet minder om…. Weltrusten!!

Share

Comments

 1. Jan, bedankt voor je relaas van de lezing gisteravond. Ik kon er helaas niet bij zijn door andere afspraken. Ha, dat van die papiercontainer kan ik mij nog herinneren. dat was bij Peute op de Staart in Dordrecht, nietwaar? Oeps, verklapt! Jij hebt ze toch ook als steun voor onder je meubels gebruikt, die tijdscrhriften? Heb je dat Ewine ook verteld? Wat zei ze toen ze zag dat jij met ‘haar’ tijdschriften aan kwam zetten? Als ze nou de Nobelprijs voor de natuurwetenschappen wint en dan weer zo’n lezing geeft in Leiden dan ga ik weer mee. 😀

 2. Jan Brandt zegt

  Arieeeee…ja het was heel leuk om bij “Astrojuf Ewine in de klas te zitten”…..
  Oh..enne…toch een petite correction….ja…aangezien “deze misdaad”nu wel (hopelijk..oeps??) verjaard zal zijn moet ik bekennen dat ik ooit langgeleden inderdaad eh…hebberig illegaal, op jacht naar weg te mikken professioneel astroleesvoer, heb rondgeneusd in een container van een lokale oudpapier-boer….maar dit was een brommer (puch)lading Astrophysics and spacescience…enne…ja…enkele hiervan hebben inderdaad ooit dienst gedaan als bedverhogers…
  Edoch….het schone boekwerkje met nu die handtekening van Ewine van Dishoeck er op (ik ben er zo ontzettend blij mee!!!) is een keurig netjes en beleefd legaal uit de oudpapiercontainer bij de Leidse sterrenwacht geviste Astrophysical Journal….enne….dit boekje zal echt NOOIT de onderkant van een/mijn bed zien maar minimaal een helverlchte ere-vitrine!!!
  Misschien haar toch eens een keertje benaderen voor een gezellig privé bezoekje van enkele Astrobloggers bijvoorbeeld ter gelegenheid van het 100 jarige jubileum van de IAU in 2019 waar zij nu the big chief van is ????

 3. Avatar foto Paul Bakker zegt

  Mooi verslag Jan!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: