16 januari 2021

Stadsgezichten van Dordrecht en Rotterdam in 1925 in kleur

Home Forums Astrocorner Stadsgezichten van Dordrecht en Rotterdam in 1925 in kleur

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #130356
  Monique
  Sleutelbeheerder

  Op het YouTube-kanaal van Rick88888888 verschijnen regelmatig ‘opgelapte’ historische filmbeelden. Zo kwam ik bij toeval op fascinerende beelden van de Rotterdamse haven en Dordrecht in het jaar 1925. Oorspronkelijk zijn het zwart-witbeelden uit het archief van Beeld en Geluid. De beelden zijn prachtig bewerkt, echt heel goed gedaan. Het lijkt zelfs wel alsof een tijdreiziger met moderne apparatuur terug in de tijd is gegaan om te filmen. Wie weet is de software die gebruikt is ook wel geschikt om bewegende beelden van planeten en manen te verbeteren. Dat zou voor mij geen overbodige luxe zijn.

  De moderne Rotterdamse haven door mij gefilmd.

  #130361
  Arie Nouwen
  Sleutelbeheerder

  Leuk om die oude beelden te zien van Dordrecht en Rotterdam. Zeker als Dordtenaar werkzaam in Rotterdam zijnde. 😀 Jouw video van de haven van nu is ook leuk, Monique!

  #130366
  Monique
  Sleutelbeheerder

  Ik denk dat Jan Brandt het ook wel zal aanspreken. Volgens mij zie ik de klokkentoren die tegenover zijn huis staat ook een paar keer in beeld. Gek idee dat daar misschien wel je opa en oma hebben rondgelopen (of zelfs in beeld zijn langsgekomen)

  Opa, een Rotterdammer die geboren was in 1898, heeft deze beelden in het echt meegemaakt besefte ik tijdens het bekijken van de Rotterdamse havens. Wat is er in bijna honderd jaar veel veranderd. Astronomisch gezien stellen honderd aardse jaren weinig voor, maar toch.

  Plaatsen, havens en schepen… afgelopen augustus appte onze oudste zoon dat hij met het schip de Ghasha langs Spijkenisse zou varen richting zee voor een proefvaart.
  Normaal gaan zij altijd heel vroeg via Rotterdam. Dit was een kans bij uitstek om met de camera naar de Maas te lopen om te filmen.
  Rond 09:35h zouden ze bij de Botlekbrug zijn was de verwachting. Om 08:36h waren ze al bij Puttershoek. Om 09:14 zag hij de torenflats langs de Maas bij Spijkenisse. Wij zagen in de verte het schip al aankomen. Ergens vanaf 1:49 zie je hem boven in beeld vluchtig langskomen terwijl hij een foto aan het maken was van de Spijkenissebrug (foto zie je op het eind van het filmpje) Later appte hij nog wat spannende beelden van een oefening van de kustwacht die toestemming gevraagd had of dat mogelijk was. Voor hem was dat ook leuk om weer eens meegemaakt te hebben.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.