18 juli 2018

Hubble ziet jet opvlammen in M87

Opvlammingen in M87

Opvlammingen in M87

In het centrum van de Virgocluster van sterrenstelsels staat op 54 miljoen lichtjaar afstand het reusachtige elliptische sterrenstelsel M87, nummer 87 in de lijst van Charles Messier. Al jaren wordt de straalstroom bestudeerd die vanuit de kern van M87 naar buiten wordt gespuwd en die zo’n 5.000 lichtjaren lang is. Die jet of straal, in 1918 voor ’t eerst waargenomen door Heber Curtis van het Lick Observatorium, vindt z’n oorsprong in de kern van M87, waar zich een zwart gat bevindt dat 3 miljard zonmassa’s zwaar is. Onder leiding van sterrenkundige Juan Madrid (McMaster Universiteit in Hamilton, Ontario) heeft men waargenomen dat de jet tussen 1999 en 2006 diverse opvlammingen heeft meegemaakt. Die opvlammingen vonden plaats in

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.