26 september 2016

Over zonnehonden en rimpels gesproken

Een week geleden is het het Solar Dynamics Observatory (SDO) gelanceerd, NASA’s nieuwste ruimtespeeltje die de Zon gaat observeren. Een lancering van een raket is sowieso een zeer boeiende gebeurtenis, maar de lancering van de SDO blijkt bij nader inzicht wel heel bijzonder te zijn geweest. Diverse amateurvideo’s duiken namelijk op van de lancering waaruit blijkt dat de SDO, omhoog gebracht door de Atlas V draagraket, prachtige rimpels heeft veroorzaakt in de Aardse atmosfeer. Kijk bijvoorbeeld naar het volgende filmpje, waarbij je de resolutie op 720px moet zetten en je vooral vanaf 1m 50s moet kijken:

Je hoort het publiek oooh’s en aah’s roepen. In een andere video, gemaakt door de dertienjarige Anna Herbst, is dezelfde gebeurtenis te zien, alleen is beter te zien dat een nabijstaande ‘bijzon‘ (of parhelium) compleet verdwijnt door de passage van de Atlas V. In het Engels wordt zo’n bijzon een sun dog genoemd, een zonnehond. Vraag mij niet waar die naam vandaan komt, want dat weet ik even niet, maar de video is bijzonder:

En weer die oooh’s en aah’s mét applaus. De rimpels kwamen op het moment dat de Atlas V raket het zogenaamde Max Q moment bereikte, wanneer de grootste maximale druk wordt bereikt. De raket ging toen sneller dan de geluidssnelheid ter plaatse en dat leverde kennelijk een schokgolf op, die in de vorm van de rimpels in de lichte cirrusbewolking te zien is. Heel mooi om te zien. Bron: Bad Astronomy en Noisy Astronomer (goh, we hadden al een slechte sterrenkundige, maar nu ook een luidruchige. Gaat lekker zo 😉 ).

Share

Laat wat van je horen

*