21 juli 2018

Ster wordt 15 keer helderder in paar minuten tijd

Vlamster

Astronomen hebben een bijzondere uitbarsting waargenomen: een zwakke dwergster werd in een paar minuten tijd bijna vijftien keer zo helder! De ster in kwestie is WX Uma, een zogenaamde vlamster. Deze ster staat op een afstand van 15,6 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Grote Beer. Een vlamster kent periodiek (meestal een paar keer per jaar) krachtige vlammen, waardoor de ster tijdelijk in helderheid toeneemt. Zo extreem als de recente uitbarsting hebben sterrenkundigen echter nog nooit meegemaakt.

De vlam was zo krachtig, dat de spectraalklasse van de ster abrupt veranderde van M naar B – met andere woorden, de temperatuur van de ster veranderde plotseling van 2800 graden naar 20.000 graden (!). Zoals gezegd behoort WX Uma tot de zogenaamde vlamsterren: een speciale klasse van variabele sterren die in een paar minuten tijd enorm in helderheid kunnen vari

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.