15 juli 2018

Evenbeeld Jupiter ontdekt bij dubbelganger zon

Artist
</p data-recalc-dims=

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Dit lijkt me een behoorlijk belangrijke ontdekking!
  Op welke afstand staat dit zonnestelsel?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Obelix Obelix zegt:

  Heb ik niet ooit (op AstroBlogs ?) gelezen dat Jupiter en Saturnus niet ( kunnen ? ) zijn geëvolueerd / ontstaan in de banen waar we ze nu aan treffen?

  En heeft dat dan ook consequenties voor hun vergelijkbare exo-planeet-dubbelgangers is Sol-dubbelgangers?

  Groet, Paul 😕

  • Klopt, er zijn twee modellen waarin de twee gasreuzen vroeger een andere positie in het zonnestelsel hadden dan tegenwoordig, het Grand Tackmodel en het Nice model.
   Ik heb overigens nog een video toegevoegd aan de Astroblog met een artist impression van HIP 11915.

   • Obelix Obelix zegt:

    Volgens mij snap je de implicatie van mijn vorige bericht niet, of je houd je op de vlakte (mag ook). 🙂

    Zowel in het “Nice-model” als in het “Grand Tackel model” is het noodzakelijk dat er meerdere(!) grote planeten zijn (ontstaan) bij een ster, om te kunnen verklaren waarom deze koude Jupiter zover van zijn ster afstaat.

    DUS ook bij HIP 11915 moet dat betekenen dat er minimaal nog een paar (koude) Neptunussen te vinden zijn.
    Dit internationale team heeft (sorry dat ik het moet zeggen) slechts half werk geleverd. 😀
    Actie wordt wel gewaardeerd!

    Groet, Paul

    • Enceladus Enceladus zegt:

     Je wilt dus eigenlijk zeggen dat de kans dat het HIP 11915-zonnestelsel een tweelingzusje is van het onze vrij groot is?

     Op zich verbaast het mij niet hoor. In een oneindig grootuniversum lijkt mij dat de kans dat er twee nagenoeg identieke zonnestelsel zullen bestaan eigenlijk 100%. Wat me wel verbaast is dat er eigenlijk al ‘om de hoek’ zo’n zonnestelsel wordt gevonden. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar het zou ook kunnen dat ons type zonnestelsel helemaal niet zo uniek is en dan vind je er dus al eentje op ‘slechts’ 200 ly. afstand.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Obelix Obelix zegt:

      Ik zeg niet dat die ‘dus’ ons tweelingstelsel is of moet zijn.
      Maar Joviaanse planeten kunnen volgens de huidige planeet-evolutie inzichten niet in Joviaanse banen zijn geëvolueerd. Daar zijn ook andere grote planeten voor nodig.

      In de gegeven omstandigheden dat ‘koude Jupiters’ relatief zeldzaam zijn, zou ik in dit stelsel minimaal opzoek gaan naar die ‘exo-Neptunus’. Als er dan heel toevallig ook nog aardachtige planeten worden gevonden…
      Zou jij dat niet gaan onderzoeken als je over middelen/tijd/geld beschikte?

      Groet, Paul

     • Enceladus Enceladus zegt:

      Absoluut! Maar om voor mij volstrekt onbegrijpelijke redenen heb ik vanavond weer niet de lotto gewonnen. Het is dus de schuld van het toeval dat er aan mij een groot onderzoeker verloren gaat…

      😉

      groet,
      Gert (Enceladus)

    • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

     Ik denk eigenlijk dat een “Neptunus” niet genoeg massa heeft om een “Jupiter” in een koude baan te houden. Ik zet m’n geld op een “Saturnus” in dit stelsel 😉

 3. Yochem zegt:

  Hé Hé, eindelijk weer gewoon nieuws i.p.v. een dag vol spanning omdat er iets gepasseerd wordt, waar we nu blijkbaar een beetje in het ootje zijn genomen… Heel Astro Nederland & en de – Wereld, naar NASA TV kijkt, zonder 1 woord wijzer van te worden…

  De commerciële Amerika Show is weer opgevoerd…

  Gelukkig hebben we nog de foto’s… Alleen met enige vertraging…

  On Topic: Hij is alleen berekend, het kan zo zijn, dat hij helemaal niet bestaat…

 4. Ehhh… Yochem ben je nou serieus of niet? Leg eens even uit, waarom zijn we allemaal in het ootje genomen en door wie? En wat bedoel je precies met dat ‘ie alleen berekend is, dat hij wellicht helemaal niet bestaat? Pluto bestaat gewoon hoor, met een redelijk grote amateur-telescoop kan je ‘m zo aan de hemel zien. Of zitten alle telescoopbouwers in een groot complot dat we iets zien wat in werkelijkheid helemaal niet bestaat?

 5. Yochem zegt:

  Hey Arie,

  Ik ben blij dat we weer gewoon nieuws hebben, met een nieuw gevonden exo-planeet, ver van ons vandaan, nadat we dagen alleen maar fanfare hebben gehad over New Horizons, terwijl we nu anderhalve dag verder nog geen pixel hebben gezien… (Ceres info blijft ons ook verstoken)…

  {Niet dat ik dat astroblogs verwijt, zo werkt onze democratie in het echt, blijkbaar… Ik snap dat de data langzaam binnen komt, maar ik ben ook van mening dat er een Pietje zit, die bepaald wat jij en ik mag zien…}

  En ik bedoelde dat de nieuwe Jupiter planeet alleen berekend is en dat het nog helemaal niet zeker is dat deze bestaat…

  • Yochem zegt:

   Ter aanvulling: Astroblogs kan ik nooit iets verwijten, want jullie doen fantastisch werk en één van de sites die ik dagelijks bekijk, omdat het zonnestelsel altijd mijn interesse heeft gehad.

   • Helemaal top! Thanx. Ik was er ook niet helemaal bij, jij reageerde op het nieuws op die Jupiter-achtige planeet en ik zat meteen te denken aan Pluto. Ik moet komende dagen hevig Pluto-afkicken. 😀

    • Yochem zegt:

     Ik weet van mezelf ook, dat ik niet altijd even duidelijk kan overkomen.

     Ik schrijf hoe ik denk, op en top Brabander en ben geen groot wetenschapper, opgegroeid in de vrije jaren ’80, gefrustreerd door onze huidige politiek en bevreesd om de toekomst van de mens en milieu…

     Hopelijk snap je vanaf nu dat ik soms wat vreemd om het hoekje kan kijken… 🙂

     • Monique Monique zegt:

      Aha…een op en top Brabander in ons midden 😉 Je Brabants accent valt hier helemaal niet zo op hoor Yochem (gekheid) Dan hebben we Paul uit Hoogeveen (2 dagen fietsen vanuit Brabant)
      Volgens mij hebben we op AB uit elke provincie wel een afgevaardigde.

     • Yochem zegt:

      Vreemde jongens daar in Drenthe, ik zou de trein hebben genomen… (Hoewel?, OV-Chipkaart :-S).

      Klinkt wel leuk, zo’n zacht G-tje, heb ik uit betrouwbare bron… 😉

 6. Monique Monique zegt:

  Valt eigenlijk best tegen als je naar amateur- telescoopfilmpjes van Pluto op YouTube zoekt. Van de maan zijn er meer dan genoeg, Van Uranus, Neptunus en Pluto nauwelijks wat te vinden wat door een amateur is gefilmd.
  Ik heb zelf eigenlijk nooit de moeite genomen om Pluto te vinden. Op Stellarium staat ie om 01:45 wel schappelijk op het zuiden. Na enorm inzoomen zie je dan een pixel verschijnen waar Pluto bij staat.
  Dat gaat mij vast never nooit lukken met mijn telescoop (denk ik)
  Met de nieuwe spiegelreflexcamera moet ik alles weer opnieuw ontdekken en afstellen. Vorige keer ben ik ruim een uur bezig geweest om Saturnus in mijn scherm te krijgen. Met de Canon Ixus digitaal camera gaat dat in een vloek en een zucht. Net toen ik op het punt stond om de boel te switchen kwam ik erachter dat de instelling te donker was.
  Smiley

  • Pluto is inderdaad erg lastig om te vinden, z’n helderheid ís rond magnitude +14, dus je moet echt wel flinke apparatuur hebben om ‘m te zien. Ik ben er ook niet aan begonnen. 🙂

  • Jurgen Kobierczynski Jurgen Kobierczynski zegt:

   Pluto is veel te donker om zelfs met een 8 inch telescoop een filmpje te maken. Je zult een Goto equatoriale mount met telescoop een CCD camera moeten hebben. Het is wel even zoeken, als je hem hebt dan zal je het verschil ook niet kunnen opmerken met een gewone ster. Je hebt echt wel een planetarium programma nodig om Pluto te kunnen vinden. Onlangs heb ik nog een foto getrokken met een CCD en telescoop: daar heb ik toch 30 seconden belichtingstijd voor nodig gehad om hem zichtbaar te maken.

   https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/18387047550

   Zoals je ziet is er niks speciaals aan Pluto te zien.

   • Mooie foto Jurgen!

   • Monique Monique zegt:

    Jurgen, echt super dat het je gelukt is. Heb jij dan misschien ook Uranus en Neptunus?
    Ik was eigenlijk meer verrast door de opmerking van Arie over Pluto in reactie op Yochem.
    Citaat “Pluto bestaat gewoon hoor, met een redelijk grote amateur-telescoop kan je ‘m zo aan de hemel zien.”

    Het was mij al eerder opgevallen dat er op YouTube maar nauwelijks amateurfilmpjes te zien zijn met Pluto.
    De telescoop die de filmer gebruikte is een 12″ Skywatcher (zag dat in de comments)
    https://www.youtube.com/watch?v=L9L8Cc5r2u4
    Deze Pluto opname dan nog:
    https://www.youtube.com/watch?v=nifhNAGa4CA
    Zoals ik al aangaf zal mij dat never nooit lukken met mijn telescoop 😉

    • Ik heb Pluto zelf nooit gezien en dat zal ik met mijn klassieke elfje (11 cm Newton) ook nooit voor elkaar krijgen. 🙄 Maar Pluto is momenteel van magnitude +14 en volgens dit artikel, onlangs verschenen op Space.com, moet het met een telescoop met een spiegel van minstens 20 cm wel lukken. Vandaar dat ik schreef dat je ‘m met zo’n telescoop wel moet kunnen vinden. Het is dus niet uit eigen ervaring dat ik dit schreef. Jurgen’s ervaring leert dat het een stuk moeilijker is, hetgeen z’n prestatie alleen maar knapper maakt.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.