29 november 2023

Weer een camera van Hubble uitgevallen

Door de ACS gefotografeerd dubbelstelsel, de muizen. Credit: NASA, H. Ford (JHU), G. Illingworth (UCSC/LO), M.Clampin (STScI), G. Hartig (STScI), the ACS Science Team, and ESA.

Het Space Telescope Science Institute (STScI) meldt vandaag op haar website dat de Advanced Camera for Surveys (ACS) aan boord van de Hubble ruimtetelescoop op zaterdag 23 september gestopt is met werken. Een eerste analyse laat zien dat de oorzaak van het uitvallen de Hoge Resolutie Camera is. De dames en heren geleerden van Goddard Space Flight Center en het ACS Team bij STScI zijn de preciese oorzaak nu aan het uitvogelen zodat ook oplossingen kunnen worden bedacht. De andere instrumenten aan boord van Hubble, de zogenaamde WFPC2 (de The Wide Field Planetary Camera 2) en de NICMOS infrarood camera werken wel naar behoren en waarnemingen daarmee blijven gewoon doorgaan.
De ACS is eerder dit jaar ook al een keer uitgevallen. Op 26 juni meldde ik dat deze camera na plotselinge meldingen van stroomstoten van meer dan 15 volt in de CCD Electronics Box (CEB) in slaapstand was gesukkeld. En op 1 juli kwam het gelukkige bericht op dit astropodium dat de ACS weer geactiveerd was. En nu, drie maanden later, weer het (korte) bericht dat de ACS in ‘suspended mode’ is, zoals de eufemistische term luidt. Kortom, Hubble begint een beetje ouderdomskuren te vertonen. Op de foto hierboven het befaamde sterrenstelselduo, de muizen, gefotografeerd door de ACS. Zou echt jammer zijn als dit soort plaatjes niet meer geschoten kunnen worden. Bron: STScI.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: