17 januari 2021

Vrijheid of slavernij?

Opbouw van een proton

Opbouw van een proton

In m’n bericht over die 61 Nobelprijswinnaars meldde ik dat twee van die winnaars betrokken waren bij het ontwikkelen van het concept van de asymptotische vrijheid, daarbij aankondigend dat ik dat nog een keertje zou uitleggen. Nou bij deze dan. We hebben het in feite over de wereld van het hele kleine, van de quarks en de gluonen, de deeltjes die de bouwstenen zijn van de protonen, neutronen en andere materiedeeltjes. Quarks zijn daarbij de

Comments

  1. Misschien heb je een gedeelte van de Yang-Mills theorie opgepakt?
    Zie: http://www.sbfisica.org.br/bjp/files/v37_219.pdf

  2. Over die infrarood slavernij bedoel je? Nee, het was een begrip dat in de jaren tachtig gebruikt werd in de Quantum Chromodynamica (QCD), de theorie die de quarks en gluonen en de sterke wisselwerking moest verklaren. Kennelijk is de term weer in onbruik geraakt.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: