23 september 2023

Naar de sterren bij Holland Doc

hollanddoc

Credit: NPO.

In 1609 deed Galileo Galilei zijn eerste waarneming met een telescoop. Hij kon objecten zo’n 20 maal vergroten. Nu, 400 jaar later, gebruiken we telescopen om naar de grenzen van het heelal te kijken. In het kader van 400 jaar astronomie met telescopen is 2009 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde (IYA2009). Voor het digitale kanaal Holland Doc [1]Holland Doc is het multimediale documentaireplatform van de Publieke Omroep. is dit een mooie aanleiding om van 4 t/m 10 april een week ‘naar de sterren’ af te reizen. Als ik deze pagina bekijk waarop staat wat er allemaal zal worden uitgezonden, dan denk ik dat er heel wat interessante uitzendingen zijn. Onder andere deze:

  • In BLAST! volgt filmmaker Paul Devlin zijn broer Mark tijdens de lancering van een nieuw soort telescoop. Hij wordt daarbij bijgestaan door een team van wetenschappers en studenten. Al gauw blijkt dat het project heel wat minder soepel gaat verlopen dan aanvankelijk gedacht. Blast! laat vooral zien dat wetenschappers ook mensen zijn.
  • Het zonnestelsel bestaat uit negen planeten en die negende planeet is Pluto. Tot enkele jaren geleden was het merendeel van de wetenschappers het hier mee eens. Nu is Pluto gekwalificeerd als dwergplaneet. In de BBC Horizon documentaire Bye bye planet Pluto wordt uitgelegd waaraan Pluto deze degradatie te danken heeft.
  • De documentaire Spiral Galaxy, de Melkweg ontrafeld van Maarten Roos vertelt over de zoektocht naar onze plaats binnen het heelal. Verschillende Nederlandse wetenschappers vertellen hoe zij hebben gezorgd voor de eerste plattegrond van onze Melkweg.

Kortom, die eerste week van april kijken naar Holland.Doc! Bron: Nova.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Holland Doc is het multimediale documentaireplatform van de Publieke Omroep.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: