19 april 2021

Halo rondom M87 is kleiner dan gedacht

Het elliptische stelsel M87

Het elliptische stelsel M87

M87 is een reusachtig elliptisch stelsel in de kern van de Virgocluster van sterrenstelsels. De cluster ligt met een afstand van 55 miljoen lichtjaar relatief dichtbij en dat maakt ‘m een dankbaar object voor sterrenkundigen om te bestuderen. Zoals bij alle sterrenstelsels het geval is – zowel bij spiraalstelsels als bij elliptische stelsels – worden de stelsels omgeven door een halo, bestaande uit oude sterren en bolvormige sterrenhopen. Van M87 werd op grond van z’n geschatte massa ((2.4

Comments

  1. Kalekanarie zegt

    Wat een geweldig artikel! Mooie analyse van het wetenschappelijk onderzoek uit Astronomy and Astrophysics. Chapeau

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: