19 september 2018

Een dubbel planetensysteem in wording

Het systeem 253-1536In de Orionnevel (M42) in het sterrenbeeld Orion is een dubbelstersysteem ontdekt waarbij zich rondom beide sterren een platte stofwolk bevindt die zich vermoedelijk tot een planetensysteem ontwikkeld. Het dubbelstersysteem, dat de naam 253-1536 heeft gekregen – lekker makkelijk om te onthouden – was eerder al door de Hubble ruimtetelescoop gefotografeerd. Dat zie je op de afbeelding rechts. Maar daarop is alleen rondom de linkerster, 253-1536A, een donkere stofschijf te zien. Van 253-1536B, rechts op de foto zien we alleen de ster. Onderzoek met behulp van de Submillimeter Array (SMA)1 op Mauna Kea (Hawa

Noten
  1. Die SMA kijkt in het submillimeter-gedeelte van het spectrum, welke zich tussen het infrarood- en het microgolfgedeelte bevindt, met golflengtes tussen een paar honderd micrometer en een millimeter. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.