1 december 2023

Wedden dat de LHC het Higgsdeeltje vindt?

Wedden dat ze 't Higgsdeelte vinden?

Credit: CERN/Alexander Unzicker.

De Large Hadron Collider (LHC), de grootste deeltjesversneller van CERN bij Zürich, is weer aan het draaien en doel nummero uno is het zogenaamde Higgsdeeltje. Dat deeltje werd in 1964 voorspeld door Peter Higgs en het zorgt er voor dat deeltjes zoals protonen en neutronen massa krijgen. Tijdens het proefdraaien heeft de LHC en-passant al het record energieproductie gebroken, dus de verwachtingen zijn hoog. Voor de gokkers onder ons of voor ex-DSB klanten die hun geld willen proberen terug te krijgen is er nu de mogelijkheid om te wedden of de LHC het Higgsdeeltje wel of niet vindt. Bedenker van de site is Alexander Unzicker, een natuurkundige uit München. Hij geeft iedereen de mogelijkheid te gokken op de wel/niet vondst van het Higgsdeeltje tussen nu en 2013. Minimuminleg is geloof ik $ 10, dat wil zeggen dat je contracten kunt kopen die elk een nominale waarde van $ 10,- hebben en die staan voor 100 punten. Hoe het precies werkt moet je hier maar effe checken, want da’s allemaal goktechniek. Bron: Bet on the Higgs.

Share

Comments

  1. Interessant om te lezen waarom Herr Unzicker met de site komt, hij gelooft niet in het Higgsdeeltje en is benieuwd of de ruim 3 miljard euro uitgegeven voor de LHC echt tot iets spannends zal leiden, of dat het (alweer, zoals hij zegt) een gigantisch groot stuk speelgoed blijkt te zijn. Vanwege een gebrek aan goede ideeën in de theoretische natuurkunde…

    Hij maakt van z'n hart geen moordkuil!

    • "Unzicker", is dat niet 'onzeker' in het Nederlands? 🙂 Ach, of hij nou wel of niet gelooft in het vinden van het Higgsdeeltje is zijn zaak, zolang er maar wordt uitbetaald als je het goed gegokt hebt.

  2. Hmm, gezien de tegenslagen van de Large Hadron Collider hoop ik dat ze genoeg geld met deze weddenschap ophalen om het project enige kans van slagen te geven, ben het met Rudy eens.

    Overigens Roger Penrose gelooft er niet meer in, zie:

    http://discovermagazine.com/2009/sep/06-discover-

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: