12 juni 2024

Annie Jump Cannon was een computer

Annie Jump Cannon. Credit: Public Domain.

Grappig is dat toch. Ik lees net een verhaal over Annie Jump Cannon (1863-1941), de Amerikaanse sterrenkundige die wij vooral kennen van haar jarenlange studie van zo’n 225.000 sterren, uit welke inzet de beroemde Henry Draper Catalogus voortkwam. Cannon werd lange tijd niet als sterrenkundige beschouwd, maar als computer. Ja, da’s even schrikken. Wij kennen de term computer uiteraard als electronisch apparaat, waar we inmiddels niet meer zonder kunnen, maar sinds de 17e eeuw is de term gebruikt voor menselijke rekenaar. ‘Computer’ betekent eigenlijk hij/zij die rekent. Toen er nog geen electronische computers waren werd dat rekenwerk door mensen gedaan en dat waren meestal vrouwen. Op het gebied van sterrenkunde stond rond 1900 een groepje vrouwelijke computers bekend als Pickering’s Harem, genoemd naar de sterrenkundige Edward Charles Pickering, die hen er $0,25 per uur voor betaalde. 😯 Tot dat clubje behoorden Henrietta Swan Leavitt, Florence Cushman en Annie Jump Cannon. Ik heb eerder al betoogd dat de sterrenkunde anno 2010 voor een groot deel leunt op het geweldige werk dat zij hebben uitgevoerd en dat het wel eens beter gewaardeerd zou mogen worden. Dankzij het computerwerk bijvoorbeeld van Cannon hebben wij de indeling van de spectraalklassen van sterren, welke we nog steeds gebruiken.

Share

Comments

  1. Jos Haring zegt

    Annie Jump Cannon mag een computer geweest zijn, Ada Lovelace (1815-1852) was de eerste vrouwelijke programmeur! En dat in 1842! Zie http://www.fourmilab.ch/babbage/sketch.html
    en
    http://www.computerhistory.org/babbage/adalovelac

Speak Your Mind

*