24 juli 2024

Ruilt Witten de snaren in voor knopen?

Edward Witten. Credit: IAS.

Op maandag 17 oktober zal de beroemde natuurkundige Edward Witten de Hamilton Lecture geven in het Trinity College in Dublin. Witten wordt wel eens als de Einstein van dit moment beschouwd en met name op het terrein van de snaartheorie is hij één van de meest vooraanstaande theoretici. Die in de jaren zeventig ontwikkelde theorie is op dit moment nog steeds het domein van de dames en heren theoretici en het doorgronden ervan vereist een enorme wiskundige kennis. Enige praktische verificatie van de theorie ontbreekt volkomen. Da’s ook meteen het manco van de snaartheorie, want slechts enkelen op aarde is het gegund om de finesses van de theorie te begrijpen. Des te verwonderlijker is het dat Witten – die vooral bekend is van de M-theorie, één van de vele varianten van de snaartheorie –  afstand lijkt te nemen van die theorie, ten gunste van een andere theorie, de knopentheorie. De lezing die hij 17 oktober gaat houden luidt “Quantum theory of knots” en daarin zal hij o.a. ingaan op de Jones polynoom  en z’n hedendaagse variant, de Khovanov homologie. Ik weet niet in hoeverre de Irish Times ingewijd is in de zieleroerselen van Witten, maar hun stelling is:

He now ranks as a world leader in research into something called “string theory” He is also the only physicist to have won a Field Medal. This major international award is likened to a Nobel Prize, given Nobel did not see fit to honour mathematics with one of his prizes. Witten’s Hamilton Lecture will abandon string theory, however, in favour of knots, with a talk entitled: The Quantum Theory of Knots. 

Maar even afwachten wanneer de lezing op YouTube te zien zal zijn. Eén ding verheugd ons allen zeer, namelijk dat Witten van mening is dat de knopentheorie een stuk begrijpelijker is dan de snaartheorie:

Knot theory is unusual in that some of the deepest modern insights in this subject can be explained in down-to-earth terms that everyone can understand.

Bron: Irish Times + Royal Irish Academy.

Share

Speak Your Mind

*