2 december 2024

Voor het eerst zijn er experimentele aanwijzingen voor het bestaan van een graviton-achtig deeltje

Voorstelling van CGM’s bestraald door licht in de ‘fractional quantum Hall effect’ vloeistof. Credit: Lingjie Du, Nanjing University

Een internationaal team van natuurkundigen van diverse universiteiten heeft deze week bekendgemaakt dat ze er in geslaagd zijn om in een halfgeleidende kwantumvloeistof een collectieve excitatie – ook wel een aangeslagen toestand genoemd – met een spin waar te nemen, die in een zogeheten chiral graviton mode (CGM) was. Zo’n CGM is weliswaar geen graviton, maar het is er wel mee te vergelijken. Gravitonen zijn de hypothetische dragers van de zwaartekracht, de zwakste van de vier natuurkrachten. Van de andere drie zijn de dragers bekend: fotonen voor de electromagnetische kracht, gluonen voor de sterke wisselwerking en de W- en Z-bosonen voor de zwakke wisselwerking. Van gravitonen ontbrak tot nu toe elk spoor, hetgeen te maken heeft met het feit dat de zwaartekracht zo’n zwakke kracht is – hij is 10^38 keer zwakker dan de sterke wisselwerking.

Graviton modes en de inelastische verstrooiing van licht. Credit: Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-024-07201-w

Lingjie Du (Columbia University) en zijn team vonden het ‘deeltje’ in een soort gecondenseerde materie die een fractional quantum Hall effect (FQHE) vloeistof wordt genoemd, een vloeistof waarin met sterke magnetische krachten en een lage temperatuur elektronen sterke reacties aangaan. In die toestand treden veel kwantumeffecten op. Als er licht op de vloeistiof wordt geschenen zouden de elektronen volgens theoretische voorspellingen CGM’s moeten vormen en dat is nu voor het eerst ook daadwerkelijk waargenomen, waarbij gebruik werdgemaakt van gepolariseerd licht. De CGM’s hebben een spin van 2, net zoals echte gravitonen ook hebben. Zowel CGM’s als gravitonen zijn het resultaat van gekwantiseerde metrische fluctuaties, waarbij het weefsel van de ruimtetijd willekeurig in verschillende richtingen wordt getrokken en uitgerekt.

Meer over de vondst van de CGM’s vind je in het vakartikel van Jiehui Liang et al, Evidence for chiral graviton modes in fractional quantum Hall liquidsNature (2024).

Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Ik begrijp maar niet waarom men maar blijft zoeken naar 1 specifiek deeltje, terwijl alle deeltjes met massa-energie hiervoor in aanmerking komen. Niet de spelt maar de hooiberg zelf is de oorzaak van gravitatie. citaat:
    “However, already in the context of Newtonian gravity, the weak equivalence principle is postulated: the gravitational and the inertial mass of every object are the same. Thus, the mass–energy equivalence, combined with the weak equivalence principle, results in the prediction that all forms of energy contribute to the gravitational field generated by an object. This observation is one of the pillars of the general theory of relativity.”
    zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Mass%E2%80%93energy_equivalence

  2. ir. Leo Vuyk zegt

    Veel eenvoudiger lijkt, als er omgekeerde gravity is op basis van alleen botsende deeltjes die meer of minder druk veroorzaken. De vacuum (Axion deeltjes) hebben een grotere druk op massa, dan de deeltjes die fermion massa zijn gapasseerd en dus ook anders heten ( graviton ) dus een soort omgekeerde ( op tegengestelde dubbele druk gebaseerde) LeSage gravity:
    kijk op: https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Sage%27s_theory_of_gravitation
    Tom van Flandern, stelde reeds voor dat de snelheid van vacuum zwaartekracht veel goter is (Instantaneous) dan het planetaire zwaartekracht effect tussen de zon en planeten.
    zie: T. van Flancern, “Dark Matter Missing Planets and New Comets” 1998.( revised) ISBN 1-55643-155-4) (P43)

    • Interessante link Leo, maar Einstein liet er uiteindelijk weinig van over in jouw link. quote: “The re-examination of Le Sage’s theory in the 19th century identified several closely interconnected problems with the theory. These relate to excessive heating, frictional drag, shielding, and gravitational aberration. The recognition of these problems, in conjunction with a general shift away from mechanical based theories, resulted in a progressive loss of interest in Le Sage’s theory. Ultimately in the 20th century Le Sage’s theory was eclipsed by Einstein’s theory of general relativity.”
      Daarbij komt nog dat volgens die theorie bij 0 graden Kelvin er geen botsingen meer plaatsvinden en dus gravitatie zou verdwijnen; dat blijkt niet het geval te zijn.

  3. ir. Leo Vuyk zegt

    Bedankt Nico: inderdaad sterke tegen argumenten. Ik ben geen wiskundige, slechts een archiect waardoor ik voorkeur heb voor een mechanische verklraring. Dus het vacuum deeltje (Axion) geeft in mijn model deel energie af aan alle fermionen door middel van haar vormveranderings mogelijkheden, via botsingsprocessen, om daar “eigen energie ” (waaronder het zwakkere graviton ), van te maken waardoor geen opwarming hoeft te ontstaan.
    Per email kan ik je mijn http sturen over een dergelijke deeltjes verandering. een http hier is verboden. helaas.
    Die eigen energie moet dan gelijk zijn aan de locale Axion vermindering van energie. [email protected]

  4. ir. Leo Vuyk zegt

    Nico: Toch nog iets gevonden over variabele lichtsnelheden rond sterren en donkere materie..

    Rondom Donkere materie echter, lijkt de lichtsnelheid bij af te nemen.
    Zie: Is Einstein’s special theory wrong around Dark Matter.
    https://www.youtube.com/watch?v=aUtdLfdnpzs

    en: Mass related lightspeed:
    The O‘Connell Effect in Eclipsing Binaries Explained by Mass Related Light Speed .
    https://vixra.org/pdf/1409.0164v2.pdf
    en: The Semi Relativistic Higgs Field Aether with Mass Related Lightspeed Adaptation
    https://vixra.org/pdf/1310.0059v1.pdf

    • Ik kan het nog sterker vertellen Leo: E=ymc^2 (y = de vaak vergeten variabele Lorentzfactor) Dus c = sqr uit E/ym. Bij een foton is de massa per definitie 0, dus is de lichtsnelheid van een massaloos foton ongeacht zijn energie (= hf, m.u.v. oneindig) de wortel uit oneindig = oneindig. Hieruit kan je dus ook afleiden dat hoe groter de massa is t.o.v. E, hoe lager de lichtsnelheid is 🙂 .Dus Einstein, Planck en Lorentz hebben nog een appeltje te schillen….. Jammer dat 1 april alweer voorbij is.

  5. ir. Leo Vuyk zegt

    Nico: Dat is inderdaad heel stark. en het zegt iets over afstoten en aantrakken teggelijk van zwartegaten. zoals deze:
    Why Black Holes Accrete Matter and Eject Perpendicular Massive Plasma Jets?

  6. Leo, we zouden geen links meer doen naar jouw website hè, ook niet in de gegevens bij je mailadres. Graag zelf bijhouden anders stop ik hier je reacties.

  7. Jammer,
    Ik zal nu een meer woordelijke verklaring moetn opschrijven. zonder beeldmateriaal.

Speak Your Mind

*