21 september 2019

Is het raadsel van de sneller-dan-het-licht-neutrino’s opgelost?

De afstand tussen SPS en OPERA, welke de neutrino's hebben afgelegd

Sinds vorige maand bekend werd gemaakt dat men bij het OPERA-experiment onder het Italiaanse San Grasso gebergte muon-neutrino’s heeft gezien die een tikkeltje sneller gaan dan het licht is een enorme hoos verschenen aan mogelijke verklaringen. Strekking van die verklaringen: ergens is in de waarnemingen een fout gemaakt en gaan de neutrino’s helemaal niet sneller dan het licht

Reacties

  1. Hmmm… volgens badastronomy staat in het verslag niet met welke relativistische effecten rekening zijn gehouden, maar wel dat ze er rekening mee gehouden hebben, dus ik ga er mijn boontjes nog niet op te week leggen…

  2. Ja, ik heb ook Phil Plait's reserve gelezen. Tsja, probleem is inderdaad dat je van het OPERA-team weinig helderheid hebt gekregen wélke relativistische effecten ze precies hebben meegenomen in hun berekeningen en welke niet.

  3. René Lorent zegt

    Mijn vraag is na dit gelezen te hebben : wanneer word hetzelfde experiment nog eens over gedaan ?Of is dit al gebeurd en waar kan ik daar dan weer over lezen ?

  4. Ze willen het inderdaad elders overdoen, met name bij het MINOS-experiment in de VS. Zie http://www-numi.fnal.gov/ .

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: