17 juni 2024

Een opzienbarend kijkje in een Russische raketfabriek

Credit: Lana Sator

Ik kwam vandaag een fotorapportage tegen die gemaakt is in een Russische fabriek waar ze onderdelen maken voor o.a. de Sojoez raketten én de Amerikaanse Atlas raketten, de RD-180 motor in het laatste geval. Een opzienbarende rapportage eigenlijk, want als je de foto’s ziet heb je de sterke neiging om te denken aan een lang geleden gesloten en vervallen fabriek in een Derde Wereldland. Maar de fabriek – ergens buiten Moskou gelegen – is ondanks de slechte omstandigheden gewoon in productie. 😯 Je snapt dat de autoriteiten nooit en te nimmer toestemming voor de rapportage hebben gegeven en dat ze media in een dergelijke fabriek nooit toe zullen laten. Maar de onderzoeksjournaliste Lana Sator – hieronder op de foto te zien – wist enkele weken geleden stiekem de fabriek binnen te komen en daar vele foto’s te maken, die in de bron te zien zijn. Dat de autoriteiten niet blij waren met dit bezoekje blijkt uit deze brief, die ze onlangs ontving en waar vast een boel onvriendelijke dingen in staan (iemand die goed Russisch kent?). Maar Lana Sator laat zich daar niet door afschrikken en gaat vrolijk verder met misstanden in Rusland in beeld te brengen. Het schokkende van de rapportage is natuurlijk de chaotische toestand van deze ‘NPO Energomash’ fabriek en je vraagt je direct af of de reeks van mislukte lanceringen met de Sojoez raketten afgelopen jaar er iets mee te maken heeft. Ik ben benieuwd of de Amerikanen na het zien van de rapportage door zullen gaan met het afnemen van die RD-180 raketmotoren. Hieronder een gigantische loods vol met eh… raketbuizen?

Credit: Lana Sator

En dit is Lana Sator, naast een veiligheidscamera van de fabriek, nou ja eentje die als veiligheidscamera zóu moeten werken.

Credit: Lana Sator

Bron: Starts with a Bang + Gizmodo.

Even heel iets anders: ik ben al een poosje bezig een nieuwe plugin voor reacties te installeren, maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Regelmatig zijn reacties niet zichtbaar op de voorpagina, met name voor geregistreerde bezoekers of auteurs. En m’n nieuwste plugin Intense Debate is ook ingewikkeld om te installeren, hetgeen bijvoorbeeld betekent dat een deel van de ruim 8000 reacties die ik afgelopen jaren heb ontvangen even spoorloos is. Nou ja, wordt vervolgd… zucht. Arie.  

Share

Comments

  1. Wilhelmus zegt

    Volgens mij moet het Lana Croft zijn Arie! Je weet wel die met die….

Speak Your Mind

*