Even een paar gigamooie timelapse video’s

De laatste dagen worden we weer bestookt met bloedstollend mooie timelapse video’s. Phil Plait, de Bad Astronomer, heeft er twee op z’n site staan, die 100% 200% de moeite waard zijn om te zien en beluisteren. De eerste is in het beroemde Yosemite park gemaakt door Sheldon Neill en Colin Delehanty, de muziek genaamd “Outro” is van een groep die zichzelf M83 noemt. Hé, dat is nog eens een prachtige naam voor een muziekband. De tweede video is van fotograaf Mark Ellis uit Minnesota en de muziek hierbij is van Peter Mayer. Kortom, allemaal verplicht kijken – HD en full-screen natuurlijk – en genieten maar van deze twee video’s.

Yosemite HD from Project Yosemite on Vimeo.

En hier de tweede:

“My Soul” by Peter Mayer from Mark Ellis on Vimeo.

Bron: beiden Bad Astronomy, hier voor de eerste en daar voor de tweede video.’,

Symposium kosmische rampen bij Gemma Frisius

Credit: Don Davis/NASA

Gemma Frisius, de afdeling Friesland van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, organiseert op zaterdag 25 februari 2012 een symposium over kosmische rampen. Bekende sprekers zullen ‘s middags vanaf 13.00 uur  lezingen geven die te maken hebben met rampen die zich in het heelal kunnen afspelen. Hier het programma van die middag:

  • Aanvangstijd 13.00 uur (zaal open 12.30 uur): Opening symposium door dagvoorzitter
  • 13.15 uur: Drs. Niek de Kort (KNVWS voorzitter) “Kosmische Rampen: Potentiële kosmische bedreigingen: een overzicht”
  • 14.15 uur: Pauze
  • 14.45 uur: Drs. Rob Smit “Onze Aarde: Gepokt en Gemazeld: Kosmische rampen in het verleden van de Aarde”
  • 15.45 uur: Pauze
  • 16.15 uur: Drs. Klaas-Jan Mook “Naderend Onheil, Cases: “Supernova Betelgeuse” en “Zwart Gat in het Zonnestelsel”
  • 16.45 uur: Discussie
  • 17:30 uur: Sluiting

Naast de voordrachten is er een expositie te bewonderen, en zullen er weer diverse info- en verkoopstands zijn ingericht. Aandacht daarbij is er voor ‘Oude Astronomen en hun Ontdekkingen’,  ‘Kosmische Rampen in de Kunst’, ‘Oude Hemelglobes’ en ‘LOFAR Radiotelescoop’. Ook zal een aantal telescopen worden opgesteld. De toegangsprijs voor het symposium is € 10,- (leden vrije toegang). Inschrijving (aanbevolen) en nadere inlichtingen via: knvws-friesland@sterrenkunde.nl of via tel nr. 06-22647705. Bron: Gemma Frisius.

Mysterieuze gasring rondom jonge ster roept vragen op

Credits: NASA/JPL-Caltech.

Sterrenkundigen hebben rondom de jonge ster V1052 Cen (HD 101412) – 700 lichtjaren van ons vandaan in het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus – een mysterieuze ring vol met koolmonoxidegas ontdekt, die vreemde eigenschappen heeft. De ster heeft net als vergelijkbare sterren ook een grote stofschijf (zoals op de afbeelding te zien), een schijf waaruit een planetenstelsel zoals in het zonnestelsel kan ontstaan. Maar bij al die schijven is de koolmonoxide gelijkelijk verdeeld. Niet bij V1052 Cen, daar is die koolmonoxide te vinden in een scherp begrensde ring,  die als een soort van snoer om de ster te vinden is, op een afstand die vergelijkbaar met de afstand tussen zon en aarde en met een dikte van ongeveer 0,32 AE (bijna 50 miljoen km). De ring werd ontdekt met de Very Large Telescope (VLT) van het European Southern Observatory (ESO) in Chili. De sterrenkundigen onder leiding van Charles Cowley (Universiteit van Michigan, VS) denken dat de ring in stand wordt gehouden door sterke magnetische velden. Ook zou sprake kunnen zijn van planeten die de ring op hun plaats houden, net zoals de ringen van Saturnus beïnvloed worden door de zogenaamde herdermaantjes. Meer informatie over de jonge ster V1052 Cen en diens mysterieuze ring vind je in dit wetenschappelijke artikel. Bron: Leibniz Instituut voor Astrofysica.