18 april 2024

Mars encore!

Mars 14 Maart 2012 21 35

Het was effe stressen die bewuste avond, want ik wilde om iets over half 10 toch wel erg graag met mijn luie anglofiele re..eh..bips op de bank

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Jan, is weer een mooi Mars-plaatje. Had deze alleen niet iets roder moeten zijn?

 2. Yep, inderdaad een fraaie plaat van Mars. Jan, heb je nog gebruik gemaakt van Mars Preview of van dat andere programma, waar André mee aan kwam, om de details op Mars te herkennen?

 3. Jan Brandt zegt

  Goeijesmorges zeer geachte naamgenoot en tevens waarde collega,

  Tja…….dat "gezeur met kleur"….dat blijft in den fraaien astrofotografie-sport immer een lastige zaak want zeker hedentendage in het digitale tijdperk is slechts een simpele druk op de photoshopknop voldoende om bij wijze van spreke een knalroze (ook leuk!?) Mars neer te zetten. Eigenlijk, hoe vreemd dit ook moge klinken, is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak hoe jij uiteindelijk Mars, een andere planeet of zelfs een deep-sky object wil weergeven. De grote hamvraag".."wat zijn de ECHTE kleuren" is gewoonweg niet 100% perfect beantwoordbaar want de kleurweergave hangt af van bijvoorbeeld de kleurgevoeligheid van de gebruikte detector en ook…en daar is ie weer….hoe de maker er uiteindelijk in het digitale verwerkingsproces mee om wenst te gaan. Narrow band deep sky fotografie is toch ook zo'n knallend voorbeeld van door "persoonlijke smaak danwel internationale afspreken gedreven vorm van het fotografisch weergeven van "het gedoe daarboven"?? Welnu……er bestaan, bij mijn weten althans, geen regels hoe bijvoorbeeld een planeet als Mars weer te geven…..kijk maar naar de oneindige hoeveelheid kleurschakeringen waarin Mars soms op het net danwel in druk verschijnt………..en dus…net zoals al al die andere (planeet)fotografen….."rotzooi ook ik maar wat aan"..om ene Karel Appel maar eens te citeren. Dit gezegd hebbende probeer ik dus persoonlijk Mars wat kleur betreft niet te rood weer te geven zodat "ie" in mijn persoonlijke perceptie zoveel mogelijk lijkt op het visuele beeld….maar ja, dat is weer afhankelijk van hoe MIJN ogen en MIJN hersenen Mars (of een andere planeet) wensen weer te geven..zucht.. Ofwel, jouw waardheid, jouw smaak is de echte waarheid c.q.de beste smaak!!

  Oh…enne….neen, ik heb…schaam, schaam, schaam,…. nog niet gekeken wat ik eigenlijk heb gekiekt en hoewel ik happy genoeg ben met "mijn" mars preview programma'tje zal ik zeker ook eens een blik werpen op dat andere digitale gevalletje van waarde collega André!!

  • Etienne Durinck zegt

   Hopelijk is de eerste mens die op Mars land een kleurenblinde. Hij zal dan de eerste zijn om te zeggen dat Mars kleurloos is. En wat een hoop zand en stenen. Gewoon een troosteloze boel. Maar zag ik daar niet iets bewegen ? Het zal wel de wind zijn. Of liever zandduivels (vrij vertaald). En dat met zo’n flinterdun atmosfeertje. Hoe meer je leest en durft na te denken, hoe meer je vindt dat niet klopt. Kon ik zelf maar even een kijkje gaan nemen.

Speak Your Mind

*