De Amerikaanse Cassini-ruimtesonde zal vandaag haar laatste flyby langs Rhea uitvoeren. Tijdens de scheervlucht zal de sonde de interne structuur van de Saturnusmaan in kaart gaan brengen. Dit wordt gedaan door de zwaartekrachtsinvloed die Rhea uitoefend op het radiosignaal naar de aarde te meten. De resultaten zullen gebruikt worden om te achterhalen of de maan homogeen is, of in meerdere lagen is verdeeld (kern, mantel en korst).
Daarnaast zullen de camera’s van Cassini waarnemingen verrichten in zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet. Ook zal de “kosmische stof-snuiver” proberen om stof te detecteren, dat door meteoriet-inslagen is weggeblazen van het oppervlak van Rhea. Zo hoopt men beter te begrijpen hoeveel “vreemde” materialen neerdalen in het Saturnus-stelsel.
Cassini zal op 1000 kilometer van het oppervlak komen. Het is de vierde en laatste passage langs Rhea. In 2015 zal Cassini nogmaals langs Rhea vliegen, maar dan op een afstand van 47.000 kilometer. Dit wordt niet als een geplande flyby beschouwd. Cassini draait al sinds 2004 rondjes rond Saturnus en bevindt zich nu in de tweede missie-uitbreiding, de zogenaamde Solstice-missie.
Bron: Physorg
Speak Your Mind