14 juni 2024

Oranje boven!

De troonswisseling op 30 april is een mooie reden om te laten zien wat er allemaal voor moois boven ons aan de hemel te zien is wat oranje is – Oranje boven, Oranje boven, leven de Ko-ho-ning zullen we dan vast gaan zingen. Laten we om te beginnen eens een oranje ster zien, zoals Arcturus (? Boötis), de hoofdster van het sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes):

Arcturus

Credit: http://2.bp.blogspot.com/

Sterren worden ingedeeld volgens hun spectrum en het zijn de zogenaamde K-sterren, met temperaturen tussen 3.550 en 4.900 Kelvin die oranje zijn. Arcturus bijvoorbeeld is aan de buitenkant 4.290 K, het is maar dat je het weet. Naast oranje sterren zijn er ook oranje gasnevels aan de hemel, zoals de mooie emissienevel M8, de Lagunenevel in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius):

Credit: Xanadu Observatory

Credit: Xanadu Observatory

Eskimonevel

Credit: Röntgenstraling – NASA / CXC / IAA-CSIC / N. Ruiz et al.; Zichtbaar licht – NASA / STScI

Helemaal oranje is ‘ie niet, maar deze planetaire nevel is voor een groot deel ook oranje. Het is de Eskimonevel, een foto gemaakt met de Hubble telescoop.

Wat trouwens te denken van dit sterrenstelsel, het reusachtige elliptische stelsel Centaurus A:

Centaurus A

Credit & Copyright: Jean-Charles Cuillandre (CFHT) & Giovanni Anselmi (Coelum Astronomia), Hawaiian Starlight

OK, dan wat oranje dingen dichter bij huis. Wat bijvoorbeeld te denken van de maan, die tijdens maansverduisteringen soms oranje kan kleuren (lees deze Astroblog over de schaal van Danjon er maar eens over):

Credit: Scott Taylor

Credit: Scott Taylor

En we eindigen met een oranje zonnetje, waarvan we hopen dat ‘ie morgen ook flink mag schijnen:

Credit: Evan Hoovler

Credit: Evan Hoovler

Iedereen de 30e april een fijne en zonnige dag toegewenst!

Share

Comments

  1. Bij de vorige troonswisseling verscheen er die dag een grote zonnevlam die bekend werd als de “Queens’ flare”. Ik kan me (wat vaag) herinneren dat een tijdje daarna een populair-wetenschappelijk blad (DJO?) een foto van de flare op de voorkant had.

  2. Wel grappig dat we het over die Queens Flare hebben en dat Cornelis de Graaf daarover geschreven en gesproken heeft. Toeval of niet, maar de beste man is precies vandaag 92 jaar geworden. Driewerf hoera!

Speak Your Mind

*