4 oktober 2023

Mercurius is veel langer explosief geweest dan gedacht

Vulkanische vlakten op Mercurius.

Vulkanische vlakten op Mercurius.

Het was lange tijd de standaard mening dat de planeet Mercurius nauwelijks vluchtige stoffen bevat en dus geen explosief vulkanisme kan hebben gehad. Dat beeld kan echter de prullenmand in: op recente foto’s van de MESSENGER-ruimtesonde zijn duidelijk pyroclastische afzettingen te zien – het duidelijke signaal van vulkanische explosies. Maar dat is nog niet alles: deze uitbarstingen hebben plaatsgehad over een uitgestrekte periode. Dit alles betekent een revolutie in onze kennis van Mercurius!

Op aarde zijn vulkanische explosies, zoals die van Mount St. Helens in 1980, mogelijk doordat het aardse inwendige rijk is aan vluchtige stoffen zoals water en kooldioxide. Als magma vanuit het inwendige naar het oppervlak stijgt, dan veranderen deze vluchtige stoffen van vloeistof naar gas, waarbij ze flink uitzetten. De druk van die expansie kan de korst dan explosief wegblazen, ongeveer zoals een te hard opgeblazen ballon

pyrcoclastic flows mercury Two pyroclastic vents on the floor of Mercury

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: