3 december 2023

Nieuwe ruimtetaxi Dragon V2 van SpaceX is onthuld

© SpaceX

Vannacht om 04.00 uur Nederlandse tijd heeft Elon Musk, baas van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX in het Californische Hawthorne de Dragon V2 capsule onthuld, de capsule waarmee astronauten mee vervoerd kunnen worden. Met de herbruikbare Dragon V2 is het mogelijk om maximaal zeven astronauten de ruimte in te brengen en weer terug naar de aarde te brengen. Volgens Musk is het de ruimtetaxi van de 21e eeuw en hiermee moet de NASA onafhankelijk van de Russen worden om astronauten naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Hieronder een animatie van een vlucht met de Dragon V2.

Het interieur van de Dragon V2 ziet er zo uit:

Interieur van de Dragon V2.  © SpaceX

De Dragon V2 is een verbeterde versie van de bestaande Dragon capsule, waarmee al drie succesvolle vluchten naar het ISS zijn  geweest. Daarbij is telkens nuttige lading naar het ISS gebracht en ook weer teruggebracht naar aarde, waarbij de capsule met een parachute in de grote oceaan landt. De Dragon V2 zou ook op land moeten kunnen landen. De Dragon capsule is daartoe voorzien van de nieuwste SuperDraco motoren, die onlangs nog succesvol zijn getest (zie video).

Of de Dragon V2 ook daadwerkelijk ingezet gaat worden voor vervoer van NASA-astronauten is nog niet zeker. In het kader van het commercial crew program heeft de NASA naast SpaceX ook concurrenten Boeing (CST-100) en Sierra Nevada (Dream Chaser) gevraagd een capsule voor bemande ruimtevluchten te ontwikkelen en ergens in juli of augustus wordt bekendgemaakt wie de opdracht krijgt om vanaf 2017 daadwerkelijk bemande vluchten te gaan uitvoeren. Hieronder een video over de onthulling van de Dragon V2 capsule door Musk.

Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: