29 september 2023

Tubular Bells brengt ons in hoger sferen

Gisteravond waren collega Astroblogger Jan Brandt en ik bij het concert dat als opwarmertje voor het Big Rivers Festival werd gegeven in de Grote Kerk in Dordrecht, een bijzondere uitvoering van de compositie Tubular Bells, dat we allemaal kennen van het eerste album van de Britse muzikant en componist Mike Oldfield. Het album werd uitgebracht in 1973 en Oldfield bespeelde de meeste van de instrumenten. Het origineel is met gitaar, piano, drums, uiteraard de ’tubular bells’ en nog een heleboel andere instrumenten, de uitvoering gisteravond was uitsluitend met klavier instrumenten.

Cover van Oldfield’s Tubular Bells. Credit; Virgin Records.

Het concert begon met het orgel van de Grote Kerk dat door Cor Ardesch gebruikt werd om de bekende riedel van Tubular Bells ten gehore te brengen, gevolgd een eigentijdse variatie van Tubular Bells op de vleugels (Elisabeth en Marcel Bergmann), synthesizers (Jeroen en Sandra van Veen) en mobiele beiaard (Boudewijn Zwart). Het klonk in de Grote Kerk allemaal indrukwekkend, maar dat Klockenspiel van Zwart vond ik iets te overheersend. Na de pauze werden dezelfde instrumenten gebruikt om Tubular Bells uit te voeren zoals we ‘m kennen van het album en dat vond ik zelf een stuk aangenamer, mede ook door wat geblinddoekte danseressen van S du C, die het visueel aantrekkelijker wisten te maken.

OK en dan nu de hamvraag die ons allemaal vanaf de allereerste zin van deze blog heeft beziggehouden: wat heeft dit allemaal te maken met de hoger sferen en met de ruimtevaart of sterrenkunde? Nou beste lezers, dat antwoord kan tweeledig zijn. Ten eerste was Oldfield’s Tubular Bells voor ‘onze generatie amateur-sterrenkundigen’ – ahum, hoogtijdagen zo rond 1977 ongeveer, we zijn inmiddels oud-belegen – van zeer grote invloed. Menig waarneemavond of discussieavond, al of niet beneveld door alcoholische versnaperingen, werd muzikaal opgeluisterd met Mike Oldfield z’n debuutalbum, die 19 jaar was toen ‘ie het album uitbracht, maar een paar jaar ouder dan wij waren. Ten tweede was het album ook het eerste album dat werd uitgebracht door Virgin Records en was het meteen één van de klappers, waarmee Virginbaas Richard Branson furore maakte. Virgin Records vormde de basis van het grote Virgin imperium van Branson, de Virgin Group, waar meer dan 400 ondernemingen deel van uitmaken. Eén van die ondernemingen is Virgin Galactic, de club die dit jaar voor het eerst commerciële ruimtevluchten wil gaan maken.

Share

Comments

  1. Ah,, aandelen in Vergin dus 🙂
    Maakt niet uit, een goed stuk muziek, zoals o.a. dit, kan ik ten zeerste waarderen.
    Heb intussen die oude lp weer even op de draaitafel gelegd….GENIETEN 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: