17 juni 2024

Hoeveel paarden zijn er nodig om een raket of ruimtevaartuig te dragen?

Credit: xkcd

Als vervoersmiddel is het paard uit de tijd geraakt, maar voor het uitdrukken van de kracht van een motor gebruiken we nog altijd de eenheid pk, paardenkracht. Dat gebruiken we voor auto’s, maar ook voor raketten. Interessant is de vraag hoeveel paarden er nodig zijn om een raket of een ruimtevoertuig door paarden te laten dragen. De allereerste satelliet was de Spoetnik 1 en die woog zo weinig – 83,6 kg om precies te zijn – dat een paard ‘m met gemak kon tillen, twee honden waren al in staat die Russische satelliet te tillen. Voor een heleboel raketten en ruimtevaartuigen hebben ze bij XKCD een prachtige animatie gemaakt, waarin te zien is hoeveel paarden (of soms honden) nodig zijn om een raket of ruimtevaartuig te dragen. Hierboven zie je die animatie, gemaakt door Randall Munroe, die chronologisch loopt, links de oudste raketten en ruimtevaartuigen uit de jaren vijftig, rechts de toekomstige generatie – dubbelklikken voor een grote versie. Het zwaarste ding in de ruimte is – niet zo heel verrassend – het internationale ruimtestation ISS. Er zijn maar liefst 932 paarden nodig om dat gevaarte te dragen. Enig idee hoeveel het ISS op aarde zou wegen? OK, laat ik het maar verklappen: zo’n 450.000 kg. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Hoeveel paarden zijn er nodig om een raket of ruimtevaartuig te dragen? …

  Hah… ja je maakt zeker een geintje,.. paarden vliegen niet… ^^

  932 paardenkrachten voor ISS

  Hoeveel vuurpijlen heb je nodig om 1 paard omhoog te krijgen?…

  Sorry ik probeer even lollig te doen ..

  Er word heel veel energie op toegepast om verticaal op te stijgen, dat is zeker!

 2. Ik geloof dat ze bedoelen hoeveel paarden de raket kan tillen en niet hoeveel er nodig zijn om de raket zelf te tillen.

 3. Het gaat puur om de massa van de vaartuigen zelf, en de maximale massa die het vaartuig mee kan nemen naar “low earth orbit”….uitgedrukt in aantal paarden.

  Als voorbeeld de shuttle; totale gewicht shuttle is 206 paarden en de maximale lading is 54 paarden.
  Het gewicht van het ISS is 450.000 kg en dat staat gelijk aan het gewicht van 932 paarden.

 4. En dat vindt de Dieren Bescherming allemaal goed? dat gerommel met Paarden en raketten? 🙂

 5. Hoeveel everzwijnen zijn dat dan?

  Groet, Obelix

 6. Ja, het artikel op Universe Today gaat inderdaad over de vraag hoeveel massa de ruimtevaartuigen mee kunnen nemen en dat dan uitgedrukt in paarden. Ik heb dat dus omgedraaid – per ongeluk. Maar ik snap dan één ding niet. Van een raket kan ik mij voorstellen dat die een bepaalde massa de ruimte in kan brengen en dan kan je dat vervolgens in paarden uitdrukken. Maar een satelliet zoals de Spoetnik, hoe kan die ‘een (deel van een) paard tillen’? Die Spoetnik had zelf geen voortstuwing, die cirkelde gewoon rondjes om de aarde, deed zelfs verder niets. Het ISS heeft ook een enorme massa, maar z’n voortstuwing stelt ook niet veel voor, hij heeft de aangekoppelde Sojoez-capsules tegen om naar een hogere baan te gaan.

Speak Your Mind

*