9 december 2023

Meeliften met een komeet

Het is nu nog een concept, maar Masahiro Ono, ingenieur bij JPL, is er heilig van overtuigd dat ruimteschepen in de nabije toekomst een tussenstop op een passerende komeet zullen gaan maken. De energie van de komeet kan worden gebruikt om zich verder te lanceren.

Volgens Ono is het niet eens een heel lastig concept. Het concept van de komeetlifter is letterlijk om een ritje op een komeet mee te liften door het zonnestelsel heen.

Met behulp van een nanobuisketting zou het ruimteschip zichzelf aan een komeet kunnen harpoeneren en zonder brandstof kunnen meereizen.

Ono suggereert dat we in vijf en een half jaar naar Pluto kunnen reizen. Het zou zelfs nog minder dan negen jaar duren Haumea te bereiken.
Haumea is een dwergplaneet die bijna twee keer zo ver van de zon afstaat als Pluto.

Masahiro Ono schreef dit in een voorstel voor de Innovative Advanced Concepts Program van JPL, die wetenschappers aanmoedigt om op het eerste gezicht idiote ideeën voor de toekomst van ruimtevaart te bedenken.
NASA heeft de laatste jaren een aantal mooie ideeën zoals onderzeeërs op Titan en drones op Mars. Het meeliften van ruimteschepen op kometen past daar ook wel bij.

Motherboard

Share

Comments

 1. Als je van dat meeliften profijt wil hebben, moet je hem onder een hoek benaderen en aanhaken als hij passeert.
  Gebruik dan wel een stevig anker om het snelheidsverschil op te vangen.

  Als je eerst moet versnellen tot je de zelfde snelheid hebt als de komeet, is er nog weinig te verdienen.

  • Is een elastiekie misschien iets? 🙂

  • Volgens mij moet je gewoon dezelfde richting aanhouden als dat de komeet gaat. Als deze passeert haak je aan en lift je mee. Als je een andere hoek aanhoudt dan als dat de komeet passeert krijg je een grote schok te verduren als de komeet jou in zijn richting meetrekt.

 2. Het idee is vergelijkbaar met een visser die vanuit zijn kleine boot een enorme snel zwemmende vis aan de haak slaat. Vervolgens laat hij de lijn vieren, maar voert tegelijk een lichte druk i.p.v. de lijn strak vast te houden. Op het moment dat de lijn voldoende lengte heeft, zal de kleine boot uiteindelijk eerst gelijkkomen met de vis en met een lichte versnelling inhalen.

  De aandrijftechnieken bij het komeetliften zijn op een aantal punten anders in de ruimte.
  1 Zonder brandstof in een baan van grote hemellichamen binnenkomen . Dit middels de nanobuisketting (CNT- Carbon Nanotube Tether)
  Volgens Ono wordt dat geschat op zo’n 10 km/s delta-V (verandering in snelheid)
  Dit niveau van Delta-V maakt het mogelijk voor een ruimtevaartuig om gedurende een langere tijd rond kometen en KBO’s (Kuipergordel objecten), die nog nooit eerder door een ruimtevaartuig benaderd/bezocht zijn, te cirkelen.

  2 De ketting kan ook gebruikt worden om te ‘remmen’, waar energievoordeel uit gehaald kan worden.

  Aanvulling/update:

  3. Deep space energy production. Assuming 25% efficiency of regenerative brake, a 2-ton comet hitchhiker can produce ~25 GJ of energy, which is sufficient to drive an instrument with 1 kW power consumption over 290 days. If future storage device can achieve the energy density of gasoline, 25 GJ can be stored in 500 kg of mass, making it a potential energy source in the outer Solar System.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d