6 juni 2023

Team Koffianen II uit Leiden winnaar van Mission-X 2015

ESA-astronaut André Kuipers bij Mission-X 2015. Credit: ESA

Het team Koffianen II van pedologisch instituut De Brug uit Leiden heeft de Nederlandse editie van Mission-X 2015 gewonnen. Samen met ruim 400 andere basisschoolleerlingen uit het hele land trainden de leerlingen de afgelopen weken als een astronaut. Ze hielden zich daarbij bezig met sport, gezonde voeding, wetenschap en technologie. Naast Koffianen II gooiden ook het Bussum Katholieke Montessorischool en het team Super Kayak (eveneens van De Brug) hoge ogen. De drie teams worden beloond met prijzen van het Science Center Nemo. Over de hele wereld deden meer dan 20.000 scholieren mee aan de internationale competitie, die in 2011 voor het eerst werd georganiseerd.

Mission-X 2015: Train als een astronaut. Credit: ESA

Sportief in Space

Het startschot voor de Nederlandse editie van Mission-X werd op 6 februari gegeven door ESA-astronaut André Kuipers in Science Center Nemo. Basisschoolscholieren die daarbij aanwezig waren leerden ter plekke alles over ruimtevaart, wetenschap en techniek. Ook mochten ze vragen stellen aan Kuipers, die zelf twee keer naar de ruimte vloog. Tijdens de openingsbijeenkomst legde Kuipers de kinderen onder andere het belang van sporten in de ruimte uit. Door de verminderde zwaartekracht worden spieren in de ruimte slap en botten broos. Om sterk en in conditie te blijven moeten astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS iedere dag twee uur sporten op speciale apparaten.

Mission-X 2015.

Trainen als een astronaut

Mission-X is een initiatief van verschillende ruimtevaartorganisaties, waaronder NASA en ESA. Dit jaar deden er in totaal 28 verschillende landen mee. De Nederlandse editie werd georganiseerd door het Netherlands Space Office. Het wereldwijde project Mission-X wordt van 27 tot 29 mei afgesloten in Italië. Op die dagen komen alle delegaties van de verschillende landen die deel hebben genomen aan Mission-X bij elkaar om het project te evalueren en waar mogelijk verder te verbeteren. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: