30 november 2023

Messier 64 – het intergalactische boze oog

Ja..ja….dames en heren,  heerlijk zo’n astrovacance…..moest ik echt vaker doen, maar ja….zoals U weet is uw Nedrig scribent met de lichtelijk dubieuze bijnaam “Rainm(J)an” al jaren en jaren “meteorologically jinxed”,  o.a. refererend aan mijn meest recente…..boehoehoe….. alweer zesde weggeregende astrovakantie op het overgoten (maar niet met sterrenlicht..grrr)  la Palma….en dus ben ik welliswaar ook gezellig met de “Arie en de jongens op astrokamp”,  met dit…eh.. “pikante verschil” dat IK voor  mijn astrofotografische werkzaamheden “net effe ietsje verder in de zuid franse achtertuin geparkeerd ben” en wel een dikke 1200 kilometer verderop, verbannen als ware een “astronomische Napoleon” op “La Isla bonita….La Isla astronomica…..La Isla de Dordrecht”!!!
Yep….klinkt dramatisch…enne…..laat ik het maar niet ontkennen, ik ben nog steeds best wel druk bezig met “astronomisch revalideren” na het jammerlijke “La Palma-akkefietje”….maar dit gezegd hebbende ben ik, ondanks de verleidelijkheden van al die donkere, verre en  exotische sterrenhemelen,  nog steeds heel erg happy met een fraaie heldere Hollandse Biesbos-hemel!
En dus…….na het in de oude Maas mikken van weer een onsje verdriet en deemoed mocht ik gisteravond van de,  deze winter wel erg weinig toeschietelijke, weergoden dan  toch eindelijk weer eens op astrofotografie-expeditie naar mijn….home sweet heavenly home….Biesboshemeltje!!…..Maar…  als ware het een boze bedrogen echtgenote (wat deed jij met die vreemde regenwolk-muisgrijze La Palma-vrouw???) ging deze “astronomische vrijage” met Vrouwtje Biesboshemel” bepaaldelijk niet van een leien dakje.
Eerst tot twee keer toe voor de kat z’n viool naar de Biesbos gesjeesd om er aldaar achter te komen dat het inmiddels boven mijn vriendelijk blikken Besteleendendakkie weer dichtgetrokken was met de meest ergerlijke wolkensoort die er bestaat……sluierbewolking..aarrgghhhh!!!! Zucht….als “vrouwtje Biesbos-hemel” zich in sluierbewolking (ver)hult dan is….please, do pardon my french….”de pis pas echt goed heet”!!…………In het engels hebben ze daar een hele mooie kreet voor in de vorm van het woord “prick-teasing” (zoek het maar eens op in het schunnige woordenboek..hihi!!)….enne…als iemand je aan het “prick teasen” is,  dan laat hij of zij precies zoveel “schoonheid zien” dat je….eh…”net een heel klein beetje een plezant hormonaal prettig gevoel krijgt” maarre….naar de “full monty”, daar kun je die avond in elk geval mooi naar  fluiten!!
Mijn derde en uiteindelijk geslaagde poging ging in zoverre niet helemaal volgens de planning vanwege een pal voor de toegangsweg naar mijn waarneemplekje gepakeerde auto met..eh… “verdacht beslagen ruiten”, als U begrijpt wat ik bedoel??  Nu had  ik natuurlijk van alles en nog wat aan “lollige dingen” kunnen uithalen jegens deze “voiture met woest-hormonale inhoud” maarre….in de eerste plaats ging ik naar de Biesbos voor serieuze astrofotografische zaken en niet voor het veroorzaken van “Coïtus interruptus”……..en  in de tweede plaats zag ik de gedachte aan twee (drie??) boze blote liefdesbedrijvers,  opeens chagrijnig achter mij opduikend midden tijdens het schieten van een “subje”  ook..eh…. niet echt zitten..hihi!!
En dus…..ben ik toen maar in vastberaden arrenmoede op zoek gegaan naar die andere toegangsweg naar mijn waarneemplekje,  maar die toegegangsweg was een,  helaas  zelfs niet voor supertrage Eendjes bedoeld,  fietspad tussen twee woonhuizen door..oeps!!  Omdat de “astronomische nood” na twee maanden droog staan echter toch wel erg hoog was/is geworden,  toch maar de stoute schoenen/Michelin X-banden aangetrokken om prompt, net nadat ik was begonnen met het uitlijnen van mijn montering,  “bezoek te krijgen” van een “lokale buurt-agrariër op oorlogssterkte met giga fourwheel drive” die een tip had gekregen aangaande een wel zeer verdacht over het fietspad rondsluipend vierzwemvliezig voertuig……help..stress…paniek!!!!!…..OK,  gelukkig viel het,   na enige astronomische tekst en uitleg mijnerzijds, uiteindelijk wel mee en kon ik, met de “clear skies”  van de (nu wel) vriendelijke buurtbewonder op zak,  dan toch eindelijk op jacht naar de fotonen van  Messier 64, een melkwegstelsel in het sterrenbeeld Coma Berenices.
Dit melkwegstelsel heeft vanwege zijn opvallende grote zwarte stofwolk, waarschijnlijk veroorzaakt door een botsing/merger met een ander melkwegstelsel,  sinds zijn ontdekking in 1779 door ene Edward Pigott  (Charles Messier was ondanks zijn rol als naamgever toch een jaartje later)  vele bijnamen gekregen o.a. “Black eye galaxy” en “Evil eye galaxy”. Het vreemde is trouwens wel weer dat mij in elk geval geen Nederlandstalige bijnamen bekend zijn voor dit fraaie op 24 miljoen lichtjaar afstand gelegen fotogenieke melkwegstelsel.
De “bijgeplakte” foto is een samenstelsel van 6 zogenaamde “subs” van 5 minuten met de 20cm Newton/Canon 1000D combinatie op 800 iso plus twee dark frames van 5 minuten. Samen met “een kudde flatfields” is deze stack middels het programma “deep sky stacker” en een heel klein beetje Photoshop digitaal  samengevoegd tot  het nevenstaande uiteindelijke zeer plezante resultaat.
Maar…..hoewel ik zeer tevreden ben over het uiteindelijke visuele resultaat van deze astrofotografische Biesbos-expeditie, ben ik eigenlijk nog veel gelukkiger met deze best wel  “giant positive mental leap” naar broodnodige volledige astronomische revalidatie die dit zeer geslaagde uitstapje heeft opgeleverd….waarvan akte!!!

Share

Comments

 1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Wat een fantastisch verhaal weer Jan!

  Ik ken je niet persoonlijk, heb je nog nooit in het ‘echt’ gezien, en weet niet eens hoe je stem klinkt, maar bij het lezen van jouw verhalen hoor ik het je zo zeggen! 😉

 2. Jan Brandt zegt

  Hoi Martin,

  Yep….ik vrees inderdaad met grote vrezen dat “what you read is definitely what you get in real life”…oeps!
  …MAAR…..
  de “witjassen” hebben me gelukkig nog steeds niet kunnen vangen..hihi…enne…bij deze mijn hartelijke welgemeende dank voor jouw compliment!!!

  • Avatar foto Monique zegt

   Zo zie je maar dat je ook vanuit Dordt mooie plaatjes kunt schieten.
   Jan, ga jij binnenkort nog een poging wagen om van Willem en Maxima een plaatje te schieten?

   @Martin, ik heb Jan wel een keer ontmoet op dat zoveeljarig bestaan van Astroblogs. Hij weet zichzelf aardig te omschrijven, misschien een tikkie aangedikt hier en daar 😛 Gaat het over zijn passie (z’n ouwe Citroen of z’n Elfje en vast nog wel meer) dan vliegen de superlatieven in het rond 😉

   @Arie, bewolkt en regen…bah (hopelijk niet voor lang) Gisteren was het hier behoorlijk warm. Heb mijn sandaaltjes al aangehad 😀

   • Jan Brandt zegt

    Hoi Monique,

    ja…ja….koningsdag komt nu wel erg rap naderbij….enne…aangezien ik aan de route woon, zit ik zeer zeker op de eerste rang voor “een koninklijk kiekje”. En je moet eens weten “hoeveel vrienden” je er zomaar bij krijgt voor dat ene speciale ereplekje in mijn dakgoot………Arie heeft dakpan 1 t/m 5 al gereserveerd voor zichzelf plus aanhang….hihi. Hmmmm…en wellicht kunnen wij net als alle camera’s de goede kant op zijn gericht (richting een heel groot oud huis aan de voet van de Grote kerk met een joekel van een rood,wit, blauwe vlag uit de dakraam gestoken….”omdat het zo’n mooi plaatje is”) ook nog ” ïets van stof laten ontrollen” met de tekst “Astroblogs, voor koning, vaderland en de rest van het universum” erop gedrukt…hihi!!!

 3. Prachtig stukje weer jan, eind goed al goed dan toch nog. En zo te lezen maak je nog aardig wat mee op zo’n avondje.

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Rudiev,

   Een collega amateur astronoom gebruikte onlangs de kreet “een wel heel speciale vorm van SM” voor de edele sport der astrofotografie….enne….eigenlijk heeft hij daar best wel gelijk in. Het is een zeer (en soms zeker een.. te…) veelomvattende bezigheid. De landelijke werkgroep astrofotografie noem ik dan ook altijd en stevast niet voor niets de “eredivisie der amateur sterrenkunde”! Maar…..één ding is altijd zeker met deze business…: “never a boring day…eh…night”! Zo….en nu weer..snif, snuif, snotter… druk op zoek naar dat vervelende “hatsjoe-boson”!!

 4. Jan, dit kan geen toeval zijn. Jij schrijft over de Astrovacançe en direct hebben we hier slecht weer met bewolking en regen. 😉 Maar je foto is prachtig hoor, toppie!

  • Jan Brandt zegt

   Ach Arie…..het is een…eh…”gave”, zullen we dan maar zeggen…en…aangezien ik bij zeer gewaardeerd astro-collega Jan al enige “astrofotografische burn out verschijnselen” meende te moeten bespeuren heb ik, na ampel overleg met mijn ” big, wet and cloudy friend upthere”, besloten om speciaal voor jullie broodnodige rust en gezondheid er toch maar een leuk, rustig en romantisch (niets zo mooi als het getik van de regen op het dak van je vakantie-huisje???) regenachtig “pim pam pet-avondje op z’n frans” er tegenaan te gooien. Graag gedaan hoor, niets te danken!!!

 5. Jan+(H) zegt

  Weer een geweldig leuk omschreven belevenis, Jan.
  En mooie foto. Ik had in Frankrijk nog getwijfeld zelfde object te fotograferen. Niet gedaan. Ik ben inmiddels weer terug. Binnenkort zal ik mijn foto vangst gaan bewerken en publiceren.

  Bedankt dat je niet meegegaan bent. We hadden dus mooi weer. 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: