24 februari 2024

André Kuipers’ foto van nachtelijk verlicht Nederland gebruikt voor nieuwe postzegel

Credit: Daan Roosegaarde

Een foto die André Kuipers vanuit het internationale ruimtestation ISS maakte van Nederland bij nacht is door de Deense ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde gebruikt in de door hem ontworpen postzegelserie ‘Licht’ – en dat in het Internationale Jaar van het Licht (IYL2015). Op de postzegels (zie afbeelding hierboven) is heel Nederland als lichtgevend netwerk van boven af te zien. We zien vooral in de Randstad een enorme gloed van lichtvervuiling, waarvan met name de kassen van de tuinbouw de grote boosdoeners zijn. Roosegaarde zegt hierover:

“Ik ben Ambassadeur van de Nacht, dus toen PostNL me vroeg een postzegel te ontwerpen, leek het me leuk om iets te maken dat verband houdt met ons streven om spaarzamer met licht om te gaan, zodat we ’s nachts de sterren weer kunnen zien. Ik wilde op de postzegel niet mijn eigen werk laten zien. Ik heb de foto’s die astronaut André Kuipers vanuit de ruimte van Nederland heeft gemaakt als uitgangspunt genomen. Daar hebben we in mijn studio ook nog beeld van de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA aan toegevoegd, en zo hebben we Nederland als netwerk van licht samengesteld.”

Volgens Roosegaarde toont de serie ‘de schoonheid van Nederland als netwerk’, maar daar ben ik het als amateur-sterrenkundige, die het moet hebben van de duisternis om zoiets moois als bijvoorbeeld de Melkweg te kunnen zien, niet mee eens. Geef mij maar gewoon een roetdonker Nederland, dat vanuit de ruimte amper te zien is. Er schijnt overigens een met opzet gemaakt foutje in de kaart van Nederland te zitten. Kijk in de bron voor de reacties met suggesties van die fout. Bron: NRC.next.

Share

Comments

  1. Avatar foto gert1904 zegt

    Citaat van de homepage van prof. dr. C de Jager:

    “De oorlogstijd met zijn totale verduistering was wel een ideale tijd voor het doen van sterrenkundige waarnemingen met het blote oog.”.

    Zie:

    http://www.cdejager.com/2014/10/15/nieuwe-terugblik/

  2. Vandaar dat er toen in de Tweede Wereldoorlog heel veel sterrenkunde-afdelingen zijn opgericht.

Speak Your Mind

*