19 juni 2024

Röntgenstraling van Pluto, je verwacht ’t niet

A dwarf planet in the outer regions of the Solar System.

Van Pluto, de ijzige dwergplaneet in de koude buitenregionen van het zonnestelsel, heeft men r

Share

Comments

 1. Ik dacht wat bedoelt Arie met ‘zeven zachte röntgenstralen’?, toch niet zeven fotonen? Fijn dat hij altijd de link er even erbij zet zodat je het gemakkelijk zelf na kan lezen.
  En jawel hoor, het gaat echt om 7 hele fotonen in 50 uur waarneemtijd !
  Indrukwekkend, die Chandra.

 2. “we find a total Pluto x-ray signal of 6.55 ± 1.28 cts, a total count rate of 3.7 x 10-5cps”

  cts/s is een term voor foton-telling. Het gaat dus om 7 fotonen per seconde, en dat bijna 50 uren lang.

  Hoe kan je aannemen/geloven dat er een x-ray plaatje van Pluto kan worden gemaakt (het blauwe exemplaar in bovenstaande afbeelding) van slechts 7 fotonen? Omdat Koberlein dat schrijft? Ik moet zeggen “schreef” want hij heeft de tekst inmiddels aangepast

  • Ik denk dat het wel degelijk klopt. “a total count rate of 3.7 x 10-5cps”, let op die min daarin, dat is dus 0,000037 counts per second. 50 uren is 180.000 seconden, dus rekensom is 0,000037 x 180.000 = 6,66, dus bijna zeven fotonen gedurende die periode. Ik zie trouwens dat jij ook dezelfde vraag gesteld had aan Brian Koberlein. Heeft die al gereageerd?

   • Nou, indirect……in zijn stuk stond ook “7 fotonen in totaal gedurende de gehele waarneming/50 uur”. Hij heeft alleen de tekst iets aangepast. Nu staat er “While these x-rays are a mystery, it’s important to keep in mind that the amount of data is actually quite small.”

    Ik heb flink zitten googlen maar het is me niet echt duidelijk geworden. Ze gebruiken termen als cts/s cts cbs etcetera. Zover ik eruit kan halen gaat het dan altijd over rate-per-second. Het is wel opvallend dat je rekensom ook op dat getal komt.

    Van Hubble resultaten “weet” ik dat het kan zijn dat deze van een verweg stelsel soms maar 1 foton per seconde per pixel kan grijpen, zodat het lang kan duren om een beeld (in het zichtbare licht spectrum) te vormen. En van een gewone camera, zoals je smartphone heeft, dat het gemiddeld een miljoen fotonen per pixel gebruikt als je een foto maakt met sluitertijd 1/300 sec. Ik leun zelf nog naar 7 fotonen per seconde omdat het volgens mij onmogelijk is om met 7 fotonen een x-ray plaatje van Pluto te maken, zoals hierboven te zien is. Zal proberen er nog achter te komen wat het nu exact moet zijn…

    Ps, Brian geeft alleen een reactie als ik een blunder maak 🙂 Misschien komt hij er ook niet zo 1-2-3 uit en heeft hij voor de zekerheid de tekst wat aangepast.

Speak Your Mind

*