21 juni 2024

Interessante comic over TRAPPIST-1

Het zal je natuurlijk niet zijn ontgaan – Belgische wetenschappers hebben maar liefst zeven aarde-achtige planeten aangetroffen bij de rode dwergster TRAPPIST-1. Nu wordt de term aarde-achtig overigens wel overdreven in de media, want we weten vrij weinig over de planeten. Goed, ze zijn allemaal ongeveer even groot als de aarde, maar dat zegt natuurlijk niet alles. Misschien zijn de planeten wel bijzonder vulkanisch actief, zoals Io, of hebben ze ‘last’ van een op hol geslagen superbroeikaseffect, zoals Venus. Het enige dat we weten is dat het waarschijnlijk om rotsplaneten moet gaan, waarvan minimaal drie op een dusdanige afstand van de moederster staan, dat de aanwezigheid van vloeibaar water aan het oppervlak mogelijk zou kunnen zijn. Met de nadruk op zou kunnen zijn.

Binnen tien jaar zouden we meer moeten weten, aangezien de nieuwe super-telescopen die nu in aanbouw zijn, dan operationeel worden. Met deze telescopen, zoals de European Extremely Large Telescope en de James Webb Space Telescope, zouden we atmosferische metingen kunnen verrichten bij de planeten in kwestie. Zien we veel zuurstof en stikstof? Dan zouden de planeten werkelijk aarde-achtig kunnen zijn. Zien we echter veel waterstof en methaan (om maar wat te noemen), dan zijn de planeten helemaal niet aarde-achtig!

Anyway, ik ben door een goede kennis getipt over een interessante comic, waarin op een leuke en begrijpelijke manier wordt ingegaan op de ontdekking van de planeten bij TRAPPIST-1. Best wel een aanrader om eens te lezen. Trouwens, de maker van de comic heeft liever niet dat we het geheel hier plaatsen, maar een linkje is prima. Nou, bij deze. Bob, bedankt voor de tip!

Share

Comments

  1. Leuke en zeer informatieve strip. Bedankt voor de link, Olaf!

  2. Enceladus zegt

    Geweldige cartoon!

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*