20 april 2024

Focus op: de dubbele open sterrenhoop in Perseus

Als koplampen van een naderen de auto in een sneeuwbui straalt de dubbele open sterrenhoop ons tegemoet. Maar het zijn niet een paar lampen, het zijn twee clusters met honderden zinderend hete blauwwitte sterren in het sterrenbeeld Perseus op een afstand van 7000 lichtjaar.
De sterrenhopen zijn waarschijnlijk sinds de prehistorie bekend en is 130 jaar voor Christus al gecatalogiseerd door de Griekse astronoom Hipparcos. De clusters zijn namelijk met het blote oog zichtbaar als een vlekje, op een plek aan de hemel die het kromzwaard markeert waarmee Perseus Medusa onthoofde.

Waarom Messier dit object niet in zijn beroemde lijst heeft opgenomen is een raadsel. In de New General Catalog komen we ze wel tegen: NGC869 en NGC884.

Deze twee sterrenhopen zijn een lust voor het oog in een kleine, laag vergrotende, telescoop. Bij grote vergrotingen wordt het beeldveld te klein om beide hopen in één blik te vangen. Ruimtelijk van staan de sterrenhopen een paar honderd lichtjaar van elkaar af. Ze zijn beiden erg jong, NGC 869 is 5,6 miljoen jaar oud, NGC884 is met 3,2 miljoen jaar nóg jonger.

De foto heb ik genomen bij ons donker gelegen vakantiehuis bij Kocsér, Hongarije. Totale belichtingstijd is bijna 5 uur, belichting op 17 oktober, met een Canon1000D achter een kleine lenzentelescoop.

 

Share

Speak Your Mind

*