24 februari 2024

BeiDou navigatie satelliet systeem centrum geopend in Tunesië

Het China-Arab States BDS/GNSS ‘Center of Excellence’, het eerste overzeese centrum voor China’s navigatie satelliet systeem ‘BeiDou’, is op 21 mei j.l.  officieel geopend in Tunesië.  Het centrum  is opgericht als een pilot-project tussen China en het Arabische Centrum voor  Communicatie Technologie en Informatie (AICTO), en  gevestigd in het El Ghazala Technological Park in de hoofdstad Tunis. 

AICTO M.Ben Amor en CNSO Ran chengqi credits; AICTO

AICTO is een Arabisch overheidsorganisatie en valt onder de zogeheten ‘Arab League’ (LAS), en gaat de globale toepassing van het BDS systeem promoten.  Secretaris-generaal van AICTO Mohammad Ben Amor en directeur van het CSNO, het China Satellite Navigation Office Ran Chengqi tekenden deze bilaterale samenwerkingsovereenkomst op 20 januari 2016 te Caïro.

De bilaterale samenwerking heeft als hoofddoel; ‘The China-Arab BDS/GNSS is aiming to provide an open platform for Arab users to acquire deeper understanding of the BD/GNSS technology, through a set of activities such as training, exhibitions, testing + assessment and will strengthen the Arab-Chinese cooperation in the field of satellite navigation and related services and applications.’ De eerste activiteit van dit ‘center of excellence’ was in april toen er een workshop voor 40 trainees uit diverse Arabische landen werd gegeven onder de titel ‘GNSS en Bei Dou system Deep Understanding’.

Over Beidou*;
Het satelliet navigatie systeem is inmiddels aan zijn derde generatie bezig met BeiDou-3. De 1e generatie BeiDou-1 bestond uit 3 satellieten en heette voluit het BeiDou Satellite Navigation Experimental System, van 2000 tot 2012 was het operationeel (en i.t.t. het Amerikaanse GPS, het Russische GLONASS en het Europese Galileo systeem, die gebruik maken van Medium Earth Orbit (MEO) satellieten,  gebruikten BeiDou satellieten een geostationaire baan. Dit houdt in dat het systeem geen grote satelliet constellatie vereiste, alsook dat de dekking beperkt bleef tot die gebieden op aarde waar de satellieten zichtbaar zijn. BeiDou-2 is operationeel sinds december 2011, het systeem ook wel bekend als COMPASS, is geen extensie van het BeiDou-1 systeem maar het overtreft in alle aspecten het eerste systeem. De eerste werd gelanceerd in 2007, daarna volgde tot 2011 nog 9 satellieten, met beperkte regionale dekking. Een totaal van 15 satellieten werd tijdens deze periode gelanceerd. In 2015 begon het systeem met zijn transitie in aanloop naar globale dekking met de lancering van de eerste nieuwe generatie satellieten, werden er in  2015  4 van  gelanceerd, in 2016 volgden nummers 21 tot en met 23. Deze constellatie BeiDou-3, (totaal van 35 satellieten), beslaat 5 satellieten in een geostationaire baan,  en 30 satellieten, waarvan 27 in Medium Earth Orbit en 3 in een  geosynchrone baan.  Gelijk de andere GNSS systemen biedt het CNSS twee niveaus van positionering service;  publiek en militair.   Het systeem zal in eerste instantie worden gebruikt om positioneer services met een hoge nauwkeurigheid te bieden aan gebruikers in China en de aangrenzende regio’s, met een oppervlakte van ongeveer 120 graden lengte op het noordelijk halfrond. Het  is  gratis  voor civiele gebruikers met een positioneringsnauwkeurigheid van minder dan 10 meter, een snelheidsnauwkeurigheid van minder dan 0,2 m / s en een nauwkeurigheid van de timing van binnen 50 nanoseconden; evenals een gelicentieerde service met hogere nauwkeurigheid alleen voor geautoriseerde en militaire gebruikers. Aanvankelijk zal het systeem alleen China en zijn buurlanden omvatten, maar zal het zich uiteindelijk uitstrekken tot een wereldwijd satellietnavigatiesysteem. CNSS-satellieten worden geplaatst op de DongFangHong 3 (DFH-3) satellietbus, met een ontworpen levensduur van acht jaar.  Volgens China Daily, genereerde het systeem reeds  in 2015, vijftien jaar nadat het satellietsysteem werd gelanceerd, het een omzet van $ 31,5 miljard per jaar voor grote bedrijven zoals China Aerospace Science and Industry Corp, AutoNavi Holdings Ltd en China North Industries Group Corp.

Als alle geplande GNSS systemen volledig operationeel zijn dan kunnen gebruikers van multi-constellatie receivers profiteren van meer dan 100 satellieten. dat een grotere verbetering zal betekenen in alle aspecten van plaatsbepaling, vooral bereik in de zogeheten ‘urban canyons’.  De ontwerpen van COMPASS is Sun Jiadong, die ook BeiDou-1 ontwierp.. BDS werkt samen in zowel bilaterale als multilaterale samenwerkingsovereenkomsten. In lijn met het principe dat, ‘BDS is developed by China, and dedicated to the world.”  Op alle mogelijke vlakken voor wat betreft satelliet navigatie en zowel  met leden van de ASEAN, Association of South-East Asian Nations,  alswel de leden van de LAS, de League of Arab States. Op multilaterale platformen, bij COPUOS, Committe on the Peaceful Uses of Outer Space alswel op het ICG, het International Committee on Global navigation Satellite systems. Bronnen; Coordinates, Xinhua.net,  AICTO.org, BDS wikipedia alswel

Directions 2017: BeiDou’s road to global service

*“BeiDou”, de naam die door oude Chinese astronomen is gegeven aan de zeven helderste sterren van de constellatie van de Ursa Major, Grote Beer constellatie.

Share

Speak Your Mind

*